Öt héttel a Hamász támadása után azonosították egy kanadai-izraeli békeaktivista holttestét

2023. november 14. – 10:01

Másolás

Vágólapra másolva

Öt héttel a Hamász október 7-i támadása után azonosították Vivian Silver kanadai-izraeli békeaktivista maradványait. Silver fia, Yonatan Zeigen a CBC Newsnak megerősítette 74 éves édesanyja halálát. Azt mondta, a maradványait már korábban megtalálták Beri kibucban, ahol lakott, de csak most, öt héttel a támadások után tudták beazonosítani a holttestét.

A nő háza porig égett, de a támadás utáni napokban még nem találták meg a holttestét, „nem volt nyoma dulakodásnak vagy lövéseknek”, ezért a családja azt hitte, hogy túszul ejtették és Gázába vitték. Zeigen múlt héten a CBC Radio 6 egyik műsorában elmondta, hogy a támadás reggelén telefonon és sms-ben tartotta a kapcsolatot édesanyjával, utoljára helyi idő szerint 10:54-kor hallott felőle. „Nagyon korán tudta, hogy a Hamász, a militánsok bejöttek a kibucba, de nem tudta, hogy mennyien vannak, és mi sem voltunk tisztában a támadás mértékével” – mondta.

Zeigen elmondta, hogy anyja nem sokkal a jom kipuri háború után, 1973-ban telepedett le Izraelben. Azért költözött a Beri kibucba, „mert részese akart lenni az izraeli-palesztin konfliktus békés megoldásának”. „Mindig is hitt abban, hogy az emberek, ha eltekintünk a politikától és az ideológiáktól, egyformán jók” – mondta a fia.

Vivian Silver aktív tagja volt számos humanitárius csoportnak, alapító tagja volt a Women Wage Peace nevű mozgalomnak, amely az izraeli-palesztin konfliktus lezárásáért és a nők békefolyamatba való bevonásáért küzd. Az utóbbi időben önkéntesként dolgozott a Road to Recovery nevű szervezetben is, és egészen a közelmúltig palesztinokat fuvarozott izraeli kórházakba Gázából. „Nagyon elfoglalt nő volt, aki jót tett, és emellett csodálatos anya és nagymama is volt” – mondta Zeigen a CBC Newsnak adott interjújában a múlt hónapban.

Az izraeli kormány szerint a Hamász terroristái október 7-én mintegy 1200 embert, köztük civileket és katonákat öltek meg az izraeli települések elleni támadásokban és rakétatámadásokban. A gázai határhoz közeli, 1100 fős Beri kibucban mintegy 120 embert mészároltak le, köztük nőket és gyerekeket.

(CBC News)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!