Abramovics eddig tagadta, hogy pénzügyileg köze lenne Putyinhoz, a BBC most megtalálta a kapcsolatot

2023. november 14. – 18:24

Másolás

Vágólapra másolva

Roman Abramovics orosz milliárdos oligarcha korábban egyértelműen tagadta, hogy pénzügyi kapcsolat fűzné Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, most azonban egy nemzetközi újságírócsoport, aminek a BBC is tagja, olyan dokumentumokhoz jutott, amik azt bizonyítják, hogy bonyolult offshore céghálózaton keresztül volt pénzmozgás Abramovics és Putyin legközelebbi strómanjai között. Abramovics és az ügyben érintett két orosz stróman nem válaszolt a BBC megkeresésére.

A BBC tényfeltáró cikkében arról lehet olvasni, hogy egy 2010-es titkos ügylet során egy rendkívül jövedelmező orosz reklámcég, a Video International részvényeit – jóval áron alul – egy Abramovicshoz köthető tröszt tulajdonában lévő vállalatoktól Putyin szűk belső körének két tagjára ruházták át. Az ügylet után ők aztán dollármilliókat kaptak osztalékként.

Az érintett cégek kiszivárgott ciprusi irataiból kiderült, hogy a titkos üzletben részt vevő egyik férfi Szergej Roldugin, az orosz elnök közeli barátja volt. A csellista Roldugin egy szentpétervári zenei intézmény művészeti igazgatója. Vlagyimir Putyint Szentpéterváron töltött fiatalkoruk óta ismeri, és állítólag ő mutatta be az akkor KGB-s, későbbi orosz elnök Putyinnak Ljudmila Skrebnevát is, akit a későbbi elnök 1983-ban feleségül vett (azóta elváltak). Első közös lányuknak, Mariának Roldugin a keresztapja.

A másik férfi szintén Putyin közeli bizalmasa, Alekszandr Plehov, biokémikusból lett üzletember, aki szintén szentpétervári illetőségű. Roldugint és Plehovot egyaránt azzal vádolják már egy ideje, hogy tulajdonképpen ők is Putyin „pénztárcái”, azaz titokban olyan – igen komoly – vagyon volt, van a nevükön, ami az orosz elnök közreműködésével került hozzájuk, és tulajdonképpen az elnökhöz tartozik, attól függetlenül, hogy az ő nevükön van.

Roman Abramovics – Fotó: Ozan Kose / AFP
Roman Abramovics – Fotó: Ozan Kose / AFP

Idén év elején svájci ügyészek hosszas vizsgálatok után megállapították, hogy Roldugin és Plehov strómanok, és nem ők a Video International cég ügyleteivel hozzájuk kerülő vagyontárgyak valódi tulajdonosai. Az érintett svájci bíróság azonban nem tudta megállapítani, hogy ki a számlák valódi végső haszonhúzója.

Putyin fizetése 100 ezer dollár évente, a vagyona viszont 200 milliárd dollár is lehet

Putyin fizetése 2021-ben hivatalosan valamivel több mint 100 ezer dollár volt. Becslések szerint azonban a vagyona valahol 125 és 200 milliárd dollár között lehet, amelyet fedőcégekben és barátok számláinak hálózatában rejteget.

Plehov ellen az Egyesült Királyság kormánya, Roldugin ellen pedig az Egyesült Királyság, az EU és az Egyesült Államok is szankciókat rendelt el, mert „Putyin offshore vagyonának letéteményeseként” jellemezték őket.

Sok orosz stróman és oligarcha rejtegeti a vagyonát ciprusi számlákon és cégekben, ezek közül egyre többet tárnak fel azok a vizsgálatok, amiket a tavaly indult ukrajnai orosz invázió után elrendelt nyugati szankciók miatt indítottak.

Abramovics egyébként nagyon kényes arra, ha Putyinnal való kapcsolattal gyanúsítják. 2010-ben szóvivőjén keresztül teljesen egyértelműen azt közölte: nem áll pénzügyi kapcsolatban az orosz elnökkel. 2021-ben pedig beperelte Catherine Belton újságírót a Putyin emberei című könyvének egy olyan passzusa miatt, amely arra hivatkozott, hogy 2003-ban Putyin elnök megbízásából vásárolta meg a Chelsea angol futballklubot.

Az ukrajnai háború kirobbanása után az Európai Unió közölte: Abramovicsnak „kiváltságos hozzáférése volt az elnökhöz (Putyinhoz), és nagyon jó kapcsolatot ápolt vele. Ez a kapcsolat az orosz vezetővel segített neki abban, hogy megőrizze jelentős vagyonát”. Abramovics bíróságon is megtámadta a rá kirótt szankciókat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!