Holtan találták Mexikó első nembináris bíróját

2023. november 14. – 08:39

Másolás

Vágólapra másolva

Meghalt Jesús Ociel Baena, Mexikó első nyíltan nembináris bírója, aki ismert LMBTQ-aktivista volt. A 38 éves Baena holttestét hétfőn fedezték fel Aguascalientes városában, egy másik személy holttestével együtt. A helyi média a második személyt Baena élettársaként azonosította – írta a BBC.

Jesús Ociel Baena – Fotó: Jesús Ociel Baena / Facebook
Jesús Ociel Baena – Fotó: Jesús Ociel Baena / Facebook

Rosa Icela Rodriguez belbiztonsági miniszter szerint egyelőre nem világos, hogy gyilkosság történt-e, vagy valamilyen baleset. A mexikói főügyészség közleménye szerint nincs arra utaló jel, hogy egy harmadik személy belépett volna a házba, ahol a két holttestet megtalálták. Azt is közölték, hogy a helyszínen egy éles tárgyat találtak, és az előzetes megállapítások arra utalnak, hogy az incidens személyes ügy lehetett.

A Letra S nevű LMBTQ-jogvédő csoport felszólította a helyi hatóságokat, hogy alaposan és előítéletektől mentesen vizsgálják ki a haláleseteket. Alejandro Brito, a csoport igazgatója azt mondta, hogy Baena sok gyűlölködő üzenetet és halálos fenyegetéseket is kapott.

Baena 2022 októberében lett Aguascalientes állam választási bíróságának bírája, ő volt az első nembináris személy Latin-Amerikában, aki bírói pozíciót töltött be. „Nem bináris személy vagyok, nem érdekel, hogy nőként vagy férfiként tekintsek magamra. Ez egy identitás, az enyém és senki másé” – írta korábban a Twitteren.

LMBTQ-aktivisták hétfő este felvonulást és virrasztást tartottak a fővárosban, Mexikóvárosban Baena emlékére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!