ENSZ: 1,5 millió palesztin, Gáza lakosságának több mint kétharmada elmenekült az otthonából

2023. november 14. – 09:24

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ humanitárius hivatala (OCHA) azt közölte, hogy kevesebb mint 10 nap alatt legalább 200 ezer ember menekült el Gáza északi részéről. Összesen mintegy 1,5 millió palesztin – Gáza lakosságának több mint kétharmada – menekült el az otthonából. Az OCHA figyelmeztetett, hogy a régió északi részén jelenleg csak egy kórház képes betegeket fogadni, az összes többi már nem képes működni az áramhiány és a folyamatos harcok miatt.

Izrael eközben felszólította a civileket, hogy ürítsék ki Gázavárost és a környező északi területeket, de az övezet déli része sem sokkal biztonságosabb. Az ENSZ által működtetett déli menedékhelyek már most is túlzsúfoltak, átlagosan 160 emberre jut egy WC.

Az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége (UNRWA), amely több mint 600 ezer embernek nyújt segítséget a dél-gázai létesítményekben, azt közölte, hogy holnapra kifogyhatnak az üzemanyagból, ami arra kényszerítheti őket, hogy a legtöbb segélyezési műveletüket leállítsák. Hozzátették, hogy nem tudják folytatni az élelmiszer- és gyógyszerimportot az egyiptomi rafahi átkelőn keresztül – amely a Gázai övezet egyetlen olyan határa, amelyet Izrael nem ellenőriz.

(Sky News)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!