A WHO szerint temetővé vált Gáza legnagyobb kórháza

2023. november 14. – 07:15

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője „temetőnek” nevezte a Gázai övezet legnagyobb kórházát. A Gáza északi részén található al-Sifa kórház az elmúlt napokban heves harcok frontvonalában állt. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint a Hamász terroristái a kórház alatti alagutakban parancsnoki központot működtetnek, a Hamász és a kórház viszont tagadja ezt.

Christian Lindmeier, a WHO szóvivője szerint körülbelül 600 ember rekedt a kórházban. „A kórház körül holttestek hevernek, amelyekről nem lehet gondoskodni, még csak el sem lehet őket temetni, nem lehet őket hullaházba szállítani. A kórház már egyáltalán nem úgy működik, ahogy kellene. Majdnem olyan, mint egy temető” – mondta Lindemeier.

A menekült palesztinok az al-Sifa kórházban keresnek menedéket a Hamász és Izrael között zajló konfliktus közepette Gázában, 2023. november 8-án – Fotó: Doaa Rouqa / Reuters
A menekült palesztinok az al-Sifa kórházban keresnek menedéket a Hamász és Izrael között zajló konfliktus közepette Gázában, 2023. november 8-án – Fotó: Doaa Rouqa / Reuters

Az orvosok beszámolói szerint a kórházban felhalmozódtak az oszlásnak indult holttestek. Aggodalomra ad okot a több tucat koraszülött csecsemő sorsa is, akiket az áramkimaradások miatt nem tudnak inkubátorba helyezni. Dr. Mohamed Abu Selmia a BBC-nek azt mondta, hogy hét csecsemő már meghalt az oxigénhiány miatt.

Mark Regev, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök főtanácsadója azt mondta, hogy Izrael „gyakorlati megoldásokat” kínál a csecsemők evakuálására, és azzal vádolta a Hamászt, hogy nem fogadta el a javaslatukat.

Janez Lenarčič, az Európai Bizottság válságkezelésért felelős biztosa hétfőn arról beszélt, hogy a gázai kórházak több mint fele leállt, aminek elsősorban az üzemanyaghiány az oka.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!