Öt amerikai katona meghalt a Földközi-tengeren történt helikopterbalesetben

2023. november 13. – 05:15

Másolás

Vágólapra másolva

Öt amerikai katona meghalt a Földközi-tenger keleti medencéjében szombaton történt légi szerencsétlenségben – közölték katonai illetékesek vasárnap, írta az MTI.

Az amerikai hadsereg európai parancsnokságának (US European Command) közlése szerint egy helikopter zuhant le, amely „egy katonai gyakorlat keretében rutin légi üzemanyag-feltöltést végzett”. A balesetben a helikopter teljes személyzete meghalt.

Az első, szombati jelentés még nem szólt áldozatokról, és abból az sem derült ki, hogy egy helikopterről volt szó. Az amerikai hadsereg azt továbbra sem közölte, hogy a helikopter és legénysége a Földközi-tenger térségében tartózkodó amerikai kötelékek közül melyikhez tartozott, és a hozzátartozók tájékoztatásáig neveket sem hoznak nyilvánosságra. Az első közlemény hangsúlyozta, hogy a katonai jármű gyakorlaton vett részt, „ellenséges cselekményre utaló jelek nincsenek”.

Légi felvétel az Egyesült Államok haditengerészetének USS Gerald R. Ford és USS Dwight D. Eisenhower repülőgép-hordozóiról a Földközi-tenger keleti részén 2023. november 3-án – Fotó: U.S. Navy Janae Chambers/ Handout / Anadolu / AFP
Légi felvétel az Egyesült Államok haditengerészetének USS Gerald R. Ford és USS Dwight D. Eisenhower repülőgép-hordozóiról a Földközi-tenger keleti részén 2023. november 3-án – Fotó: U.S. Navy Janae Chambers/ Handout / Anadolu / AFP

Lloyd Austin védelmi miniszter vasárnap közleményt adott ki, amely szerint a baleset részleteit továbbra is vizsgálják. A miniszter szerint a szerencsétlenség szomorú emlékeztető arra, hogy a hadseregben szolgálatot teljesítő katonák minden nap az életüket teszik kockára az ország biztonságáért.

Joe Biden elnök szintén közleményben nyilvánított részvétet a meghalt katonák hozzátartozóinak, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az öt emberéletet követelő baleset pontosan a Veteránok Napján történt. A Veteránok Napja az Egyesült Államokban nemzeti ünnep, amelyen köszönetet mondanak a katonáknak az ország érdekében a múltban és jelenben hozott áldozatokért.

A Hamász október 7-i, Izrael elleni terrortámadása után az Egyesült Államok fokozta katonai jelenlétét a térségben: két repülőgép-hordozót és kísérőhajóikat, valamint a Közel-Keleten állomásozó amerikai tengerészgyalogságot is készenlétbe helyezték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!