Rendőrt hívtak egy csapat szíriai túrázóra Németországban, mert illegális migránsoknak nézték őket

2023. november 10. – 17:13

Másolás

Vágólapra másolva

Illegális bevándorlónak néztek egy csapat szíriai túrázót Németországban, akikre rendőrt is hívtak – írta a BBC.

Az esetről Riham Alkousaa, a Reuters díjnyertes újságírója számolt be. Alkousaa a szíriai Damaszkuszban született, de már német állampolgár. A New York-i Columbia Egyetemen szerzett diplomát, az elmúlt 10 évben több német és amerikai kiadványnál is dolgozott.

Alkousaa egyik hobbija a túrázás. Csütörtökön egy bejegyzett német túrázó klubbal kirándult Szászország erdős, hegyvidéki részén. A túrán többnyire szírek vettek részt, akik mindannyian legálisan dolgoznak vagy tanulnak Németországban. Amikor visszaértek a szállásukra, meglepődve tapasztalta, hogy ott a rendőrök várták őket.

Ugyanis valaki felhívta a rendőrséget, mondván, hogy „egy csoport külföldit” látott a környéken. A telefonáló azt jelentette, hogy migránsokról van szó, akik a közeli Csehországból illegálisan lépték át a határt. Állítólag.

A szászországi rendőrség a BBC-nek azt mondta, hogy egy német állampolgár értesítette a tartományi rendőrséget a 110-es segélyhívó számon, mivel a túrázó csoportot a határ közelében észlelte, és arra gyanakodott, hogy esetleg átszempészték őket a határon. A tartományi rendőrség ezután továbbította az információt a szövetségi rendőrségnek, amely rendőröket küldött a régióba járőrözni, ahol meg is találták a túrázókat. Miután a rendőrök ellenőrizték az iratokat, amelyek bizonyították, hogy mind legálisan tartózkodnak Németországban, az akciót befejezték.

Alkousaa a Twitteren osztotta meg a történetet, ami reakciók viharát váltotta ki a közösségi médiában. Sokan támogatásukat fejezik ki, de néhány komment rasszista hangvételű volt, míg mások helyeselték a rendőrség fellépését.

Ez az eset is rámutat arra, hogy Németországban egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy a kisebbségeket szívesen látják-e azokon a területeken, ahol a migránsellenes szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párt egyre nagyobb teret hódít. A felmérések szerint az AfD ma már legalább olyan népszerű Szászországban, mint a tartományt kormányzó konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!