VSquare: Nem értik a szlovákok, miért van ennyi magyar kém Pozsonyban

2023. november 9. – 18:54

Másolás

Vágólapra másolva

Nem érti a szlovák külpolitikai és biztonsági apparátus, hogy miért küld Magyarország diplomáciai védettség alatt a megszokottnál sokkal több kémet az országukba – írja a VSquare hírlevele egy szlovák kormánytisztviselőre hivatkozva. Szerinte nem szokás ennyi hírszerzőt küldeni szövetséges országokba, főleg, hogy mind Szlovákia, mind Magyarország az EU és a NATO tagja. A szlovák kémelhárítás egy rakás magyar kémet azonosított, akik közül többen magas rangú hivatalos pozíciót töltenek be mind a pozsonyi magyar nagykövetségen, mind ottani magyar állami intézményekben.

Egy volt magyar hírszerzőtiszt megerősítette a jelenség létezését a VSquare-nek, hozzátéve, hogy szerinte egyébként nincs sok értelme Pozsonyba kémeket küldeni. Más országok hírszerzőivel szerinte Bécsben sokkal könnyebben lehet információkat cserélni, a pozsonyi jelenlét csak a kormány külön kérése miatt ilyen nagy.

A szlovák kormánytisztviselő szerint egyébként az idei szlovákiai választási kampány idején találkozott az orosz és a magyar pozsonyi nagykövet. Szerinte az orosz nagykövet teljesen el van szigetelődve diplomáciailag, és ebben az időszakban egy másik uniós ország nagykövete sem találkozott vele.

A szlovák tisztviselő szerint mára a szlovákiai magyarok elég nagy része lett oroszpárti, amihez nagyban hozzátett, hogy sokan a magyarországi kormányközeli médiából tájékozódnak. Szerinte a magyar kormány ezeken a csatornákon az idei választások előtt éppen úgy kampányolt Robert Fico, mint a magyar Szövetség nevű párt mellett. A kormány célja ezzel az lehetett, hogy hatalomba segítse a külpolitikai kérdésekben hasonlóan gondolkodó Ficót, ez pedig sikerült is neki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!