Az orosz hírszerzés lehet a felelős a párizsi Dávid-csillagos graffitikért

2023. november 9. – 14:51

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő éjjel Párizs 14. kerületében közel 60 Dávid-csillagot festettek ismeretlenek a házfalakra. A párizsi hatóságok rasszista szándékkal elkövetett vagyongyalázás miatt indítottak nyomozást az ügyben. Az elmúlt 10 napban összesen körülbelül 250 ilyen kék Dávid-csillag jelent meg a párizsi belvárosban és a külvárosokban.

A BBC most arról ír, hogy a francia rendőrség szerint az orosz hírszerzés állhat a graffitik mögött, és nem antiszemita franciák. Míg a politikusok a náci korszak falfirkájával hasonlították össze őket, a nyomozók rámutattak, hogy a Dávid-csillagokat véletlenszerűen fújták fel, és nem volt nyilvánvaló kapcsolat az épületek és a benne élők zsidó származása között.

Az üzenet is zavaró: idézheti a náci-rendszer Dávid-csillagait is, amikor a házakban lakó zsidókat jelölték így, de mivel ugyanarról a jelről van szó, mint ami az izraeli zászlón is van, akár zsidóbarát jelnek is tekinthető. A rendőrség szerint ha antiszemita indíttatásból festették volna a csillagokat, valószínűleg jobban megkülönböztetik, mit akarnak vele üzenni.

Az üggyel kapcsolatban két moldovai állampolgárt hallgattak ki, a francia rendőrség most azt gyanítja, hogy az akció az orosz dezinformáció klasszikus megnyilvánulása lehet, és az orosz titkosszolgálat állhat a háttérben.

Az ügyészség közleménye szerint a falfirkákat két külön pár fújta fel október végén két éjszaka, telefonos nyomkövetés alapján ugyanattól a személytől kaphatták az utasításaikat. Egyelőre nem tudják kizárni, hogy ez a személy nem Franciaországban, hanem külföldön tartózkodhat.

Francia médiumok szerint a nyomozás egy moldovai oroszbarát üzletemberre mutat. A Le Monde szerint a tettes egy régóta működő orosz propagandahálózathoz, a Doppelgängerhez köthető. A lap értesülései szerint a Dávid-csillag graffitit felfújó mindkét párt fotós kísérte, akinek az volt a feladata, hogy a képeket azonnal feltegye az internetre. Az újság szerint a képek először csak a Doppelgänger hálózathoz kapcsolódó fiókokon jelentek meg.

Az ilyen eljárás, vagyis hogy külsősöket használnak a propagandacélokra, tipikus a mostani orosz hírszerzésre. A letartóztatott moldovai pár azt állítja, hogy Párizsban vakációztak, amikor egy férfi megkereste őket, és pénzt ajánlott a graffitizésért. Ez a pár jelenleg kitoloncolásra vár. A második pár elhagyta az országot, mielőtt őrizetbe vették volna őket. A fotóst vagy a fotósokat egyelőre nem sikerült azonosítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!