Kitört egy víz alatti vulkán, új sziget nőtt ki Japán partjainál

2023. november 9. – 09:13

Kitört egy víz alatti vulkán, új sziget nőtt ki Japán partjainál
2023. október 30-i felvétel a víz alatti tűzhányó kitöréséről a Csendes-óceánon, az Ivo Dzsima japán szigettől egy kilométerre. Az újonnan megjelent tűzhányó kitöréssorozata október 21-én kezdődött – Fotó: Kyodo News / AP / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Tokiótól nagyjából 1200 kilométerre délre egy tenger alatti vulkánkitörés új szigetet hozott létre – írja a Guardian. Szakértők szerint a közel száz méter átmérőjű, apró földterület egy októberben kezdődött kitöréssorozat után keletkezett a Csendes-óceán nyugati részén található Ogaszavara-szigetlánc részét képező Ivoto-sziget közelében.

Maeno Fukasi, a Tokiói Egyetem földrengéskutató intézetének docense megerősítette, hogy a freatomagmatikus kitörések (olyan vulkánkitörések, amelyek a magma és a víz kölcsönhatásából erednek) Ivotótól nagyjából egy kilométerre történtek, és néhány percenként több mint 50 méter magas füst- és hamufelhők emelkedtek a magasba.

A kitörésekről felvételek is készültek:

Ivoto szigete korábban Ivo Dzsima néven volt ismert, de a japán hatóságok 2007-ben átnevezték. Itt zajlott a második világháború egyik legvéresebb csendes-óceáni csatája. Ivoto Japán 111 aktív vulkánjának egyike, 2021-ben is egy víz alatti vulkánkitörés után lett egy újabb szomszédja.

A japán meteorológiai hivatal jelentése szerint tavaly július és december között, valamint idén júniusban hasonló kitöréseket észleltek a sziget közelében. Maeno szerint ha a kitörések folytatódnak, az új sziget megnőhet és megváltoztathatja alakját, de az is előfordulhat, hogy eltűnik a hullámok alatt. Ez sem ritka: a térségben 1904-ben, 1914-ben és 1986-ban hasonló módon kialakult szigetek mára mind eltűntek az erózió következtében. A hamuból és szikladarabokból álló új szigetek ugyanis nehezen tudnak ellenállni a hullámoknak, de a folyamatos vulkáni tevékenység létrehozhat olyan lávafolyásokat, amelyek végül keményebb, tartósabb felszínt alkotnak – és így a sziget is megmaradhat.

Japán szigetei körül egyébként mindig akad valami izgalom, idén év elején például megszámolták őket, és rájöttek, hogy kétszer annyi van, mint korábban hitték. A Japán fennhatósága alá tartozó területek digitális feltérképezése után ugyanis kiderült, hogy az országhoz 14 125 sziget tartozik – a japán parti őrség 1987-es jelentése óta hivatalosan eddig csak 6852 szigetet tartottak számon.

Miközben Japán folyamatosan új szigeteket szerez, időnként el is veszíti őket. Az Eszanbe Hanakita Kodzsima, amely Hokkaidó partjaitól 500 méterre feküdt, 2018-ban vélhetően észrevétlenül csúszott a hullámok alá – azért sem lehet tudni, hogy pontosan mi történt, mert a hiányát csak sokkal később vették észre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!