Izrael magyarázatot vár nemzetközi médiumoktól, hogyan lehettek ott a nekik is dolgozó fotósok a Hamász támadásainál

2023. november 9. – 22:03

Izrael magyarázatot vár nemzetközi médiumoktól, hogyan lehettek ott a nekik is dolgozó fotósok a Hamász támadásainál
A Hamász elpusztít egy izraeli tankot az izraeli–gázai határon október 7-én – Fotó: Hani Alshaer / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Izrael nemzetközi médiamegjelenítését monitorozó Honest Reporting jelentése nyomán Izraelben felmerült, felelősségre vonhatók-e a nagy hírügynökségek és újságok, amiért fotósaik ott voltak a Hamász október 7-i támadásánál, és ők maguk is átlépték az izraeli határt, esetenként követve a terroristákat a kibucokig is. Bár a Hamász maga is dokumentálta a támadásokat, az AP, a Reuters, a CNN és a New York Times is dolgozott olyan gázai fotósokkal, akik fényképeztek a határáttörésnél, írja a Times of Israel. A jelentés kérdéseket vetett fel a fotósok és a Hamász terrorcsoport kapcsolatáról is.

Az izraeli kormány éppen ezért követelte a nemzetközi sajtóorgánumoktól, hogy magyarázzák meg, milyen körülmények között tartózkodtak a Hamász terrorcsoport merényletének helyszínén a nekik dolgozó fotósok, és figyelmeztette őket, hogy ezek a fotósok, és így a sajtóorgánumok is, bűnrészesek lehetnek a bűncselekményekben. A szóban forgó médiumok egyébként ilyen esetben jellemzően külsős fotósokkal dolgoznak, akiknek megvásárolják a képeiket.

A miniszterelnöki hivatal egyik főosztálya, a Nemzeti Információs Rendszer csütörtöki közleménye szerint „nagyon komolyan veszi azt a jelenséget, amikor a nemzetközi médiával együttműködő újságírók [a támadókkal] együtt tudósítanak a Hamász terroristái által elkövetett brutális mészárlásokról”.

Az izraeli Kormányzati Sajtóiroda „levelet küldött azon médiaplatformok vezetőihez, ahol ezeket a fotósokat alkalmazzák, és felvilágosítást kért az ügyben”, olvasható a közleményben. Slomo Karhi kommunikációs miniszter például a New York Timesnak is küldött levelet, amelyben kijelentette, hogy a lap fotósai és mások előzetesen tudhattak a támadásról, majd felkérte a lapot, hogy nyomozzon a témában a saját berkein belül.

„Tudomásunkra jutott, hogy az ön szervezetén belül bizonyos személyek, köztük fotósok és mások, előzetesen tudtak ezekről a szörnyű cselekedetekről, és aggasztó kapcsolatot ápolhattak az elkövetőkkel. Sürgősen alapos vizsgálatot kérek ebben az ügyben” – írta Karhi a Timesnak. „A helyzet súlyossága gyors és alapos választ igényel.” A lap egyelőre vagy nem küldött választ a miniszternek, vagy az nem hozta nyilvánosságra.

A háborús kabinetben szerepet vállaló korábbi ellenzéki vezető, Beni Ganc az X-en azt írta, hogy azok az újságírók, akik tudtak a mészárlásról, és mégiscsak végigkövették, ahogy gyerekeket is lemészároltak, nem különböznek a terroristáktól.

A korábban említett jelentés fotósokat is megnevez, akik ott voltak a gázai–izraeli határ átlépésénél. Hasszán Eszlaiah, Juszef Maszud, Ali Mahmud és Hatem Ali képeit az AP mind publikálta.

Eszlaiah átlépte az izraeli határt, és képeket készített egy égő IDF-tankról. Lefényképezte a Kfar Aza kibucot elérő támadókat, ahol több tucat civilt mészároltak le. Előkerült egy fotó, amelyen Eszlaiahot a Hamász gázai vezetője, Jahja Szinvar csókolja arcon, illetve egy videó is, amelyen a fotós az égő tank előtt látható. A fotó a jelenlegi információk szerint bőven az október 7-i támadás előtt készülhetett.

A jelentés szerint Mahmud és Ali is készítettek képeket az Izraelből Gázába hurcolt emberekről, Maszud pedig szintén lefotózta az égő tankot, ami előtt Eszlaiah is látható.

Az AP adatbázisából a jelentés szerint idővel több fotós neve eltűnt, többek között Eszlaiahé is. A Reuters két fotós, Mohammed Fajk Abu Musztafa és Jasszer Kudih képeit tette közzé. A jelentés szerint mindkét férfi átlépte a határt Izraelbe, hogy lefényképezzen egy égő tankot.

„Még ha nem is tudták pontosan, mi fog történni, amint kiderült, nem vették észre, hogy határsértést követnek el? És ha igen, értesítették a hírügynökségeket? Kétségtelenül szükség volt valamilyen kommunikációra – a támadás előtt, után vagy közben – a fotók közzététele érdekében” – tette fel a kérdést a jelentést közlő szervezet.

Az október 7-i terrortámadás hajnali fél 7 körül indult meg a határnál, ezért is lehet furcsa, ha a fotósok minden előzetes értesítés nélkül arra jártak. Az izraeli Channel12 szerint azonban a szóban forgó fotósok nem az első hullámmal törték át a határt, inkább a másodikkal, „olyan reggel nyolc környékén”. Ekkor a határkerítést már több helyen megrongálták.

A CNN kijelentette, hogy nem működik együtt többet Eszlaiahhal, aki nem a CNN-nek dolgozott október 7-én. „Tisztában vagyunk a Hasszán Eszlaiahról, egy szabadúszó fotóriporterről szóló cikkről és fotóról. Ő számos nemzetközi és izraeli ügynökséggel dolgozott együtt. Bár jelenleg nem találtunk okot arra, hogy kétségbe vonjuk az általa végzett munka újságírói hitelességét, úgy döntöttünk, hogy felfüggesztünk vele minden kapcsolatot” – közölte a CNN.

Az Associated Press is kiadott egy közleményt, ami szerint a hírügynökségnek „nem volt előre tudomása az október 7-i támadásokról. Az AP szerepe az, hogy információkat gyűjtsön a legfrissebb hírekről világszerte, bárhol is történjenek, még akkor is, ha ezek az események szörnyűek és tömeges áldozatokat követelnek.”

A Reuters hírügynökség szintén tagadta, hogy bármiféle előzetes tudomása lett volna a támadásokról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!