Alkotmányba foglalják az abortuszhoz való jogot Ohióban

2023. november 8. – 09:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az ohiói választók 57 százalékos többséggel megszavazták, hogy az abortuszhoz való jog bekerüljön az állami alkotmányba – írja a Guardian.

Az abortuszhoz való hozzáférés azóta vitás kérdés Ohióban, hogy a konzervatív többségű amerikai legfelsőbb bíróság tavaly hatályon kívül helyezte a „Roe v. Wade” ítéletet, ami korábban szövetségi szinten biztosította az abortuszhoz való jogot. Ennek elbírálása így az államokhoz került, 16 államban rövid időn belül be is tiltották vagy erősen korlátozták az abortuszt. A legfelsőbb bíróság döntésének hátteréről, jelentőségéről és lehetséges következményeiről itt írtunk bővebben tavaly májusban.

Rövid időre Ohióban is hatályba lépett a tilalom, de később egy bírósági döntés szüneteltette a jogszabályt. A keddi népszavazás az eredménye alapján valószínűleg nem is fog újra életbe lépni.

Ünneplő tömeg fogadta a bejelentést a népszavazás eredményéről 2023. november 7-én Cincinnatiban – Fotó: Kareem Elgazzar / Today Network / Reuters
Ünneplő tömeg fogadta a bejelentést a népszavazás eredményéről 2023. november 7-én Cincinnatiban – Fotó: Kareem Elgazzar / Today Network / Reuters

Az amerikaiak számos közvélemény-kutatásban fejezték ki felháborodásukat és egyet nem értésüket a Roe v. Wade hatályon kívül helyezése miatt, és az abortuszjogok hívei eddig minden abortuszhoz kapcsolódó népszavazást megnyertek a Roe-féle törvény bukása óta – beleértve olyan megbízhatóan republikánus államokat is, mint Kansas és Kentucky. 2023-ban viszont Ohio volt az egyetlen állam, ahol el tudták érni, hogy népszavazást írjanak ki a kérdésben.

A népszavazást kezdeményező Ohioans United for Reproductive Rights (Ohióiak a reproduktív jogokért) nevű szervezet hatalmas erőket mozgatott a kampány ideje alatt, és végül összesen 30 millió dollárt gyűjtött össze a kampányra – nagyjából 20 millió dollárral többet, mint az alkotmánymódosítás ellen hevesen tiltakozó konzervatív csoportok.

Az abortuszellenes csoportok egyébként az ellenkampányban óriásplakátokon hirdették, hogy az alkotmánykiegészítés lehetővé tenné, hogy a kiskorúak a szüleik tudta nélkül juthatnának abortuszhoz, sőt, nemátalakító műtétekhez is szülői beleegyezés nélkül juthatnának hozzá – jogi szakértők szerint ezek az állítások túlzóak.

Mivel az abortuszhoz való jog biztosításának jelenleg az állami alkotmányokban való rögzítése a legjobb módja, országszerte készülnek az abortusszal kapcsolatos népszavazási kezdeményezések, többek között Arizonában és Floridában is. Ha ezek sikerrel járnak, 2024-ben több mint egy tucat államban szavazhatnak majd az abortuszról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!