„Palestinian Lives Matter” – világszerte palesztinbarát tüntetések zajlottak a nagyvárosokban

2023. november 5. – 10:06

Másolás

Vágólapra másolva

Világszerte tízezrek tüntettek Izrael Gázai övezetet érő támadásai ellen – írja a BBC.

Szombaton Washingtonban a konfliktus kezdete óta a legnagyobb tüntetést rendezték meg a Fehér Ház közelében. Egyesek bírálták Biden elnököt, amiért támogatja Izraelt. A tüntetők palesztin zászlókat és plakátokat vittek magukkal, amelyeken olyan jelszavak szerepeltek, mint „Palestinian Lives Matter” (vagyis „a palesztin életek számítanak”).

Párizsban először rendeztek engedéllyel palesztinbarát tüntetést, miután a korábbi próbálkozásokat a közrendzavarással kapcsolatos aggodalmak miatt betiltották. A rendőrség adatai szerint 19 ezren tüntettek, míg a CGT szakszervezet 60 ezerre tette a létszámot.

Londonban a rendőrség mintegy 30 ezer résztvevőt feltételezett a brit metropolisz központjában, a Trafalgar téren tartott tüntetésen. A tüntetők „azonnali tűzszünetet” és a Gázai övezetben folyó „mészárlás befejezését” követelték, sok résztvevő palesztin zászlókat lengetett.

Németországban is voltak gyűlések, amelyek nagyrészt békésen zajlottak. Düsseldorfban a rendőrség szerint 17 ezren voltak, Berlinben 9 ezerre tette a rendőrség a tüntetők számát. Brémában kb. 1300-an is tüntettek a palesztinok és izraeliek békés együttéléséért.

(BBC, Tagesschau)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!