A palesztin elnökkel tárgyalt Blinken, Abbász elnök tűzszünetet szorgalmazott

2023. november 5. – 12:44

Másolás

Vágólapra másolva

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Ciszjordániában tárgyalt Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével – írja a BBC.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője szerint Blinken megerősítette az ország elkötelezettségét az életmentő humanitárius segítségnyújtás és az alapvető szolgáltatások újraindítása iránt Gázában. Azt is világossá tette, hogy a palesztinokat nem szabad erőszakkal kitelepíteni – mondta Matthew Miller.

Blinken és Abbász megvitatta a nyugalom és a stabilitás helyreállítására irányuló erőfeszítéseket Ciszjordániában – tette hozzá. Szóba került a palesztinok elleni erőszak megállításának és az elkövetők felelősségre vonásának szüksége is.

A szóvivő szerint Blinken megismételte, hogy az Egyesült Államok számára továbbra is fontos a palesztinok és izraeliek számára egyaránt egyenlő méltóság és biztonság előmozdítása. A külügyminiszter emellett kifejezte az országa elkötelezettségét amellett, hogy a palesztinok palesztin állam létrehozására irányuló legitim törekvéseinek megvalósulásán dolgozzon.

Abbász arról beszélt, hogy azonnali tűzszünetet kell kötni, és engedélyezni kell a humanitárius segélyek belépését a Gázai övezetbe – mondta szóvivője, Nabil Abu Rudeineh.

„Nincsenek rá szavaim, hogy leírjam azt a népirtást és pusztítást, amelyet palesztin népünk él át Gázában az izraeli hadigépezet kezétől, ami figyelmen kívül hagyja a nemzetközi jog elveit” – mondta Abbász a palesztin hivatalos hírügynökség szerint Blinkennek.

A tűzszünet lehetőségét Blinken korábban elvetette, helyette a „humanitárius szünet” életbe lépését szorgalmazta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!