Szijjártó kifejtette, miben hasonlít Magyarország és Kazahsztán

2023. november 2. – 16:50

Másolás

Vágólapra másolva

Minden nyomás ellenére Magyarország és Kazahsztán is kitart saját kultúrája, nemzeti jellegzetességei mellett, ugyanis ez teszi erőssé a két országot, ez teszi lehetővé minden válság túlélését – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Asztanában az MTI szerint.

A kazah fővárosban Petőfi Sándorról neveztek el utcát, ami Szijjártó szerint a kazahok részéről a Magyarország és a magyar kultúra iránti tisztelet újabb gesztusa. Beszédében sérelmezte, hogy „manapság a nemzetközi politikát többnyire egymás elítélése, kioktatása és kritizálása jellemzi”.

„Azt szeretnénk, ha a nemzetközi politika visszatérne a kölcsönös tisztelet talajára. Azonban kölcsönös tiszteletet csak olyan államok tudnak mutatni, amelyek magabiztosak és gazdag, tiszteletteli kultúrával rendelkeznek” – mondta. Szijjártó szerint Magyarország és Kazahsztán okkal magabiztos, és mind a két ország ezeréves, rendkívül gazdag és tiszteletteljes kultúrával rendelkezik.

„Mindkettőre nagyon büszkék vagyunk, és ragaszkodunk mindehhez, minden azt célzó nyomásgyakorlás ellenére, hogy szabaduljunk meg a kultúránktól, örökségünktől, nemzeti jellegzetességeinktől” – jelentette ki. „A nemzeti örökségünkhöz és kultúránkhoz való ragaszkodás tesz minket elég erőssé ahhoz, hogy minden válságot túléljünk, amellyel napjainkban szembenézünk” – tette hozzá.

A miniszter végezetül kiemelte, hogy a világon mindössze 13-14 millió ember beszél magyarul, ráadásul nagyon nehéz nyelvről van szó, így hatalmas erőfeszítéseket kell tennie annak, aki eredetiben szeretné hazánk irodalmát olvasni. Ezért is jó hír, hogy nemrég megjelent kazah nyelven egy Petőfi-kötet a költő 196 versével – zárta a miniszter.

Nemcsak Szijjártó avatott Petőfi utcát Asztanában, a miniszterelnök is a kazah fővárosban tartózkodik. Orbán Viktor nemrég átvette a Kazah Barátság érdemrendet, és belebújt egy kucsmabundába is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!