Kazah Barátság Érdemrenddel és bundakucsmában várja a telet Orbán Viktor

2023. november 2. – 11:09

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar miniszterelnök szerdán érkezett meg Kazahsztán fővárosába, Asztanába, ahol csütörtökön hivatalos kétoldalú találkozón vett részt Kaszim-Zsomart Tokajev államfővel, aki a Kazah Állami Barátság Érdemrend első fokozata díjával tüntette ki Orbán Viktort. A miniszterelnök a sajtótájékoztatón azt mondta, a kitüntetést megtiszteltetésnek tekinti – számolt be róla az MTI.

Az átadóról hivatalos Facebook-oldalán a miniszterelnök is hírt adott:

Orbán emlékeztette a kazah elnököt, hogy a magyarok keletről indulva érkeztek meg Európába, és a magyar emberek azt gondolják, hogy az élet nem más, mint egy szövetség az ősök, a most élők és az utódok között.

„E tekintetben a kazahok benne vannak a mi életünkben, hiszen a közös múltunk részei, így gondolunk mindig Kazahsztánra, és örülünk annak, hogy a barátságon túl most már gazdasági kapcsolataink is vannak”

– fogalmazott Orbán Viktor.

A vezetők gazdasági kérdésekről is egyeztettek, a magyar miniszterelnök szerint bár a Magyarország és Kazahsztán közti együttműködések volumene még nem elég magas, ebben nagy növekedést értek el, és megteremtették az alapját annak, hogy a következő években ez akár egy nagyságrenddel bővüljön. A kormányfő azt mondta, kilenc éve döntöttek úgy, hogy magas stratégiai szintre emelik a magyar–kazah kapcsolatokat, ennek eredményei már az idei évben is megmutatkoztak, és a jövőben a gazdasági együttműködés tovább bővülhet. Orbán kulcskérdésnek nevezte, hogy kőolajat most már nemcsak Oroszországból, hanem Kazahsztánból is tudunk szállítani.

A miniszterelnök a beszédében háláját fejezte ki Kaszim-Zsomart Tokajev államfőnek amiatt is, amiért globális biztonsági kérdések is szóba kerültek, a téma pedig újra elő fog kerülni a pénteken a Türk Államok Szervezete tizedik csúcstalálkozóján is, amelyen Orbán is részt vesz.

A magyar delegáció tagja Nagy Márton, Szijjártó Péter és Varga Mihály is, a külügyminiszter Facebook-bejegyzése szerint Asztanában egy Petőfi utcát is átadnak majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!