Az AI lett 2023 legfontosabb szava

2023. november 2. – 07:58

Másolás

Vágólapra másolva

Az AI-t, azaz a mesterséges intelligenciát (magyar rövidítéssel MI) választotta az idei év legfontosabb szavának a brit Collins szótár – jelentette be szerdán a brit HarperCollins kiadó.

Indoklásuk szerint a mesterséges intelligencia mostanra teljesen behálózta a világot, és az emberiség jövőjét valamilyen módon uralni fogja. Az AI betűszó használati gyakorisága emiatt az elmúlt egy év alatt a négyszeresére nőtt, és a mesterséges intelligencia meghatározó beszédtémává vált.

A glasgow-i székhelyű kiadó honlapokat, újságokat és folyóiratokat, valamint a közösségi médiát pásztázva választja ki az év szavát, azt vizsgálva, hogy mely angol kifejezések használata ugrott meg az adott évben a legnagyobb mértékben. Olyan kifejezéseket választanak, amelyek „folyamatosan fejlődő nyelvünket és az azt használók aggodalmait tükrözik”.

Ezek alapján 2023-ban arra jutottak, hogy az AI mellett az év további fontos kifejezései közé került a greedflation is, amely tömören indokolatlan áremelést jelent, vagyis azt, amikor a vállalatok az inflációra hivatkozva emelik az áraikat olyan szintre, hogy azzal valójában nem a költségeikhez igazítják az árakat, hanem saját profitrátájukat növelik.

Szintén bekerült az év legfelkapottabb kifejezései közé a debanking, amely pedig azt jelenti, ha valakit megfosztanak a banki szolgáltatások igénybevételétől.

2023 fontos szava a nepo baby is, a kifejezés olyan celebek gyermekeire utal, akik a szülei hírnevére alapozva építik karrierjüket. Végül bekerült még a listába a deinfluencing, amely pedig arra a jelenségre utal, amikor a közösségimédia-felhasználókat figyelmeztetik arra, hogy kerüljenek bizonyos kereskedelmi termékeket vagy életmódbeli döntéseket.

2020-ban a lockdown (lezárás), 2021-ben az NFT, 2022-ben a permakrízis volt az év szava a Collins szótár szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!