Börtönre ítélték a halálos köhögéscsillapító szirupot gyártó indonéz cég vezetőit

2023. november 2. – 10:09

Másolás

Vágólapra másolva

Börtönbüntetésre ítélték annak az indonéz cégnek a főnökét és három másik tisztviselőjét, amelynek köhögés elleni szirupja több mint 200 gyermek halálát okozta – írja a BBC.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idén januárban indított vizsgálatot, hogy kiderüljön, van-e kapcsolat a gyártók között, melyek szennyezett köhögéscsillapító szirupjai több mint 200 gyermek halálát okozták Gambiában, Üzbegisztánban és Indonéziában.

Az Afi Farma dolgozói a mostani ítélet szerint két év börtönbüntetést kaptak, és 1 milliárd indonéz rúpia (kb. 22,8 millió forint) pénzbírságot szabtak ki rájuk. Az ügyészség szerint a gyártó két adalékanyagot alkalmazott. A propilénglikolt széles körben használják a gyógyszer-, élelmiszer- és kozmetikai iparban, ennek nincs is mérgező hatása. Az etilénglikol azonban mérgező, ez festékekben, tollakban található. Az ügyészek a vezérigazgatóra kilenc, a munkatársaira hét év szabadságvesztést kértek.

A cég ügyvédje tagadta a gondatlanságot, és azzal védekezett, hogy az indonéziai gyógyszerfelügyelet nem követeli meg a gyártóktól az összetevők szigorú vizsgálatát. Ezért fellebbezést fontolgatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!