Izrael szerint a tűzszünettel csak időt nyerne a Hamász

2023. október 28. – 09:47

Másolás

Vágólapra másolva

Nyugati felszólításra is ellenzi a humanitárius tűzszünet életbe léptetését Izrael Gázában, ahol az ország ellen október 7-én véres támadást indító Hamász elleni akciókra hivatkozva hajt végre légi csapásokat és tüzérségi támadásokat, széles szárazföldi akciót előkészítve.

Izrael szerint a tűzszünettel csak a Hamász fegyveresei nyernének időt arra, hogy rendezzék soraikat azután, hogy infrastruktúrájuk, vezetői állományuk fegyvereseinek száma mérhetően csökkent az izraeli csapások nyomán – írta a Reuters.

Mindez azonban a 2,3 milliós Gázai övezet lakosságának súlyos szenvedésével jár. Palesztin források szerint 7326 áldozata van a támadásoknak, több mintháromezer gyerek életét vesztette. Egymilliónál is többen voltak kénytelenek elhagyni otthonaikat. Az egyébként is évtizedek óta nagyrészt segélyekből élő térségnek a korábbinál is nagyobb szüksége lenne élelmiszer-szállítmányokra, gyógyszerekre, ivóvízre, mindez azonban csekély mértékben jut be a területre a támadások közepette.

Ezért egyre nagyobb a nyugati nyomás is annak érdekében, hogy tűzszünet lépjen életbe. Az Egyesül Államok, az EU, az Egyesült Királyság és Japán is kiállt a tűzszünet fontossága mellett – emlékeztetett a Reuters, utalva az Izraelt alapvetően az önvédelmi katonai akcióiban is támogató Joe Biden pénteki szavaira.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!