Izrael segélyszállítmányt beenged gázába, de üzemanyagot nem

2023. október 28. – 08:59

Másolás

Vágólapra másolva

A Gázába jutó segélyszállítmányok növelését ígéri az izraeli hadsereg – írta a Times of Israel. Az élelmiszer- és gyógyszerszállítmányok a múlt hét óta juthatnak be a rafahi átkelőn keresztül Egyiptom felől a humanitárius katasztrófa szélén álló Gázai övezet déli részébe.

A 2,3 milliós övezetben 1,1 millió felett van a menekültek száma, akik a térség északi részét voltak kénytelenek elhagyni az izraeli haderő légicsapásai után, amelyek a Hamász terrorista szervezet állásait célozzák. A támadásoknak azonban több mint ötezer civil áldozata is van.

A humanitárius szállítmányok csekély mértékben enyhítenek a szükségleteken, mivel mennyiségük alig ötvened része a békeidőben megszokottnak.

Izrael azonban ahhoz nem járul hozzá, hogy üzemanyag is bejuthasson a térségbe, mert szerinte azt a Hamász használná fel támadásaihoz.

Ugyanakkor üzemanyag nélkül a generátorok sem működnek, amelyek a Gázai övezet kórházainak áramellátását biztosítják.

Izrael azután indította el akcióját a Gázai övezet ellen – tüzérségi erőkkel, légicsapásokkal –, hogy a Hamász október 7-én Izraelre támadt, több mint 1400 civilt megölve. Küszöbön áll és a hírek szerint részben meg is kezdődött szombatra virradóra az izraeli hadsereg szárazföldi akciója is.

A Hamász fegyvereseinek számát 30 ezerre becsülik, az izraeli haderő ennek tízszeresét sorakoztatta fel a Gázai övezet határainál, ám a sűrűn lakott, alagutakkal átszőtt területen az utcai harcokban nehezen érvényesülne az erőfölénye az izraeli haderőnek, ezért a szárazföldi támadáshoz nagy előkészületek után kezdhet neki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!