A békepárti Magyarország nemmel szavazott a tűzszünetet kérő határozatra az ENSZ Közgyűlésében

2023. október 28. – 15:39

Másolás

Vágólapra másolva

Nemmel szavazott Magyarország az ENSZ Közgyűlésében pénteken arra a határozatra, ami azonnali humanitárius tűzszünetre szólította fel a harcoló feleket a gázai háborúban. A határozat elfogadásához a tagállamok kétharmadának támogatása volt szükséges. Azt végül 120 állam támogatta, 14 ellenezte, 45 pedig tartózkodott.

A BBC azt írja, hogy a határozat a humanitárius tűzszüneten és a segélyek beengedésén felül az illegálisan fogva tartott civilek azonnali és feltétel nélküli szabadon engedésére is felszólít. A Hamász fegyveresei 225 embert túszul ejthettek Izraelben, akiket aztán a Gázai övezetbe hurcoltak. A magyar kormány négy magyar állampolgárságú vagy származású túszról, köztük két gyerekről tud.

A határozat ezen kívül felszólítja Izraelt, hogy vonják vissza az utasításukat, amelynek értelmében a Gázai övezet északi részéről a délire küldték át a civil lakosságot. Arra is felszólította „a megszálló államot”, hogy fejezze be a civil és polgári objektumok támadását.

A Közgyűlés azután szavazott a határozatról, hogy a Biztonsági Tanács az elmúlt két hétben négyszer is döntésképtelennek bizonyult. Csak a Biztonsági Tanács határozatai a jogilag kötelező érvényűek, viszont azokat a vétójog miatt nehézkesebb is elfogadni. A Közgyűlésben nincs vétójog, és a határozatok nem is kötelező érvényűek, de a globális álláspontok indikátoraiként politikai súlyuk van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!