Az ENSZ sem tudja elérni embereit Gázában

2023. október 28. – 07:19

Másolás

Vágólapra másolva

A telekommunikációs kapcsolat megszakadása után az ENSZ sem tudott kapcsolatba lépni a Gázai övezetben lévő munkatársaival péntek éjszaka óta – írta a CNN.

Az ENSZ Közgyűlése tűzszünetre szólított fel, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem jutott el hasonló határozat elfogadásáig, hol amerikai, hol orosz és kínai vétó miatt.

Izrael elutasította a saját magával szemben elfogultnak tartott közgyűlés felszólítását – írta a CNN. Az ENSZ és Izrael közötti viszony tovább romlott a Antonio Guterres néhány nappal korábbi felszólalása után. Az ENSZ főtitkára elítélte ugyan a Hamász támadását, de az arra adott izraeli válaszcsapásokat is, és kijelentette, hogy a palesztin támadás nem „légüres térben történt”, hanem 56 év fojtogató megszállás viszonyai között, ahol a palesztinok jogaik és érdekeik figyelmen kívül hagyásával és földjeik elvételével szembesültek, ezért számukra szertefoszlott a politikai megoldás lehetősége.

Guterres ezután a Gázára váró humanitárius katasztrófa veszélyeiről beszélt, ami valóban fennáll, ám az Izraelt vádoló beszéd nem segített a helyzeten. Izrael Guterres lemondását követelte. A főtitkár visszautasította, hogy igazolta volna a Hamász támadását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!