Politico: Több segélyt adhat az EU Egyiptomnak részben a gázai helyzet miatt

2023. október 26. – 10:02

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy adjanak több segélyt Egyiptomnak a menedékkérők visszafogásáért cserébe, írja a Politico. A testület elnöke, Ursula von der Leyen levélben kérte erre az uniós tagállamok vezetőit, akik ma ülnek össze egy csúcstalálkozóra.

Ahogy azt a lap is megjegyzi, nem ez lenne az első ilyen egyezmény egy észak-afrikai országgal. Júliusban már Tunéziával is kötöttek egy hasonló megállapodást, bár ez döcögve halad, ezért a levél szerint gyorsítanának a végrehajtáson.

A dokumentum „stratégiai és kölcsönönsen előnyös partnerségről” szól, kiemelve, hogy „Egyiptom szerepe létfontosságú a Közel-Kelet biztonságában és stabilitásában,

mivel növekvő számú menekültnek ad otthont, nekünk pedig felelősségünk van a támogatásában”.

A lapnak két forrás is megjegyezte, hogy a levélben nincs kifejezetten szó Európában menekülő palesztinokról. Az Egyiptommal és Izraellel határos Gázából a területet uraló Hamász október elején indított terrorakciókat és azóta is rakétákat lőtt Izraelre, a válaszlépések miatt humanitárius katasztrófa fenyeget.

Egy uniós tisztviselő a Politicónak jelezte: Egyiptom kulcsfontosságú abban, hogy megfékezze a lehetséges, Gázából induló menekülthullámot. Az egyiptomi kormány ugyanakkor többször jelezte, hogy egyelőre nem engedi be a gázaiakat, és a lap is megjegyzi, hogy Egyiptommal már a Hamász októberi támadásai előtt elkezdtek tárgyalni.

A Politico szerint az uniós csúcson Ursula von der Leyen tájékoztatja majd az uniós vezetőket arról, hogyan haladnak az egyeztetések Egyiptommal és Tunéziával, de nem úgy készülnek, hogy az ülés végén bármilyen szövegről megegyezzenek a témában. A legutóbbi két EU-csúcson Orbán Viktor és lengyel kollégája, Mateusz Morawiecki vétózta a migrációról szóló részt, ráadásul a csütörtökön kezdődő ülésen már a frissen szlovák miniszterelnökké kinevezett Robert Ficóval is kiegészülhet az illiberális csoport.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!