Az ágyi poloskákról szóló hírek hetekig lázban tartották a franciákat

2023. október 26. – 18:03

Az ágyi poloskákról szóló hírek hetekig lázban tartották a franciákat
Illusztráció: Telex, Fotó: Shutterstock

Másolás

Vágólapra másolva

Többféle poén is van, amivel most indíthatnám ezt a cikket. Például azzal, hogy az egyik legismertebb francia animációs film, A párizsi mumus címszereplője egy ember méretű bolha, ami rettegésben tartja a francia fővárost. Vagy azzal, hogy a francia nyelvben az egyik leggyakrabban használt, de nem túl vulgáris káromkodás az, hogy „Poloska!”. Ezt most mondogathatták is bőszen a franciák az elmúlt hetekben, ugyanis

a francia fővárosban elszaporodtak az ágyi poloskák. Állítólag.

A nagyon kellemetlen csípéseket okozó, és még nehezebben kiirtható rovar a hírek szerint több helyen is megjelent néhány héttel ezelőtt: moziban, metrón, kórházakban. Közben felbukkant az interneten egy kétéves bejegyzés, amelyben valaki azt állította, szándékosan terjesztette el a kis élősködőket szerte Franciaországban.

A francia kormány és egyes szakértők szerint ugyanakkor nincs ágyipoloska-járvány, egy rovarszakértő szerint őszre mindig több esetet jelentenek, bár valóban növekvő mértékben. Azt az oktatási miniszter is elismerte, hogy több iskolát is egy időre be kellett zárni az elmúlt hetekben, amíg rovarirtást végeztek, és a kabinet lépéseket ígért. Az pedig biztos, hogy már az elmúlt időszakban elterjedt videók és hírek sem tesznek túl jót a 2024-es olimpia megrendezésére készülő városnak.

Poloskáktól pánikoltak többen Párizsban

A 74 éves Leila Bername korábban szerdánként elvitte moziba az unokáit a Champs-Élysées közelébe. Néhány hete azonban megszakította a hagyományt.

„Félek moziba menni”

– mondta. A nyugdíjas nő nem mozifóbiás vagy ilyesmi: ő is egyike azoknak, akik hallottak a Franciaországot, és főleg Párizst sújtó állítólagos ágyipoloska-invázióról. Az idős nő eddig soha nem aggódott különösebben a poloskák miatt, de a legutóbbi hírek még őt is megijesztették.

„Remélhetőleg ez nem fog ártani Franciaország imázsának” – tette hozzá a New York Timesnak. A mozitulajdonosok – akik már amúgy is aggódnak a csökkenő látogatottság miatt – komolyan megijedtek, mivel olyan videók kezdtek keringeni, amelyeken azonosítatlan kis rovarok mászkálnak a moziszékeken.

Ezt mutatta be a Deutsche Welle is egy helyszíni riportjában, a videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

A hírek szerint több iskolát – például Marseille-ben, Villefranche-sur-Saône-ban és Párizsban – elleptek az ágyi poloskák, és néhány napra bezártak, hogy kitakarítsák őket, írja a France24. A New York Times szerint az északi régióban egy kórházban is rovarirtást végeztek, Amiens polgármestere pedig azt mondta, hogy október elején néhány napra be kellett zárni a városban egy könyvtárat az ágyi poloskák miatt, de aztán a rovarirtás végeztével a kereső kutya sem jelzett már gondot.

A metrókon az emberek elkezdték ellenőrizni a kárpitokat, egyesek pedig inkább állva maradnak a tömegközlekedésen. A vérszívó rovarokat állítólag a párizsi metró egyes vonalain, a nagysebességű vonatokon (TGV) és a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren is észlelték.

Clément Beaune francia közlekedési miniszter szerint azonban a párizsi metróhoz bejelentett tucatnyi és a francia nemzeti vasúttársasághoz bejelentett több mint 30 eset közül egy sem igazolódott. Beaune hangsúlyozta, hogy a buszokat, vonatokat és metrókat rendszeresen megtisztítják, és kivonják a forgalomból, ha bármilyen gyanú merül fel. „Komolyan vesszük ezt a kérdést, de nem szabad engednünk a pszichózisnak vagy a szorongásnak” – mondta, majd később bejelentette, hogy a poloskakeresésre kutyákat is be fognak vetni.

Október 7-én Gabriel Attal oktatási miniszter azt elismerte, hogy összesen tizenhét iskolában találtak ágyi poloskákat, hetet pedig ideiglenesen be is kellett zárni. „Közel 60 ezer oktatási intézmény van, és most csak néhány tucatról beszélünk, de valóban megszaporodtak az esetek” – tette hozzá.

Ördögi terv eredményét látjuk?

Az utóbbi hetekben persze beindult a mémgyár a poloskákkal kapcsolatban. Főleg a TikTokon terjednek, de nem csak az újonnan készült posztok tarolnak az állítólagos rovarinvázió témája körül. Nemrég egy francia fórumon közzétett posztot kapott fel az internet. A 2021 nyarán írt, ma már csak archívként elérhető bejegyzés szerint ugyanis

a poszt írója évekkel ezelőtt elkezdte megfertőzni Párizst és Franciaországot a saját ágyi poloskáival.

A „Bolondpoloskás” nevű felhasználó saját bevallása szerint maga is egy ágyi poloskával fertőzött környéken lakik, és naponta tízesével szedegette össze a rovarokat. Azt is állította, hogy ezeket aztán levelekbe rejtve postázta el véletlenszerűen Franciaország különböző részeire. „Amint kinyitjátok a levelet, el vagytok cseszve, és kezdődhet a rémálomszerű új életetek” – írta. A posztoló grandiózus terve szerint a néhány rovar, amit a borítékokba rejt, néhány héten belül megfertőz egy lakást, aztán ha nem irtják ki, akkor egy egész háztömböt, majd egy egész kerületet.

A Bolondpoloskás motivációja állítása szerint csupán annyi, hogy utálja Franciaországot, de főleg Párizst, és ezzel akart borsot törni mindenki orra alá – bár a jelek szerint maga is az országban él. Az viszont nem áll össze, hogy a posztoló terve tényleg működőképes lenne-e: hogyan szed össze tízesével ilyen rovarokat ez az önjelölt, anarchista entomológus, majd hogyan küldi őket tovább állítása szerint százasával? És aki kinyitja a poloskákat tartalmazó levelet, annak nem tűnne fel a sok kis rovar?

Október elején a poloskaügy Napóleonja újra megjelent, és magára vállalta a felelősséget, és arról posztolt, hogy ő megmondta előre, hogy ez lesz. Viszont még ha trollkodó posztnak is tűnik az írás, jól rámutat, hogy az ágyi poloskák nem újkeletű problémát jelentenek, hanem régóta jelen vannak, csak most lett nagyobb súlya a kérdésnek a közbeszédben.

A politikának is reagálnia kellett

A kormány próbálta elsimítani az aggodalmakat, de szeptember végére annyira foglalkoztatni kezdte az embereket a kérdés, hogy már muszáj volt nagyobb nyilvánosság előtt foglalkozni a megoldásokkal.

„Meg kell várnunk, hogy az ön irodája is megfertőződjön, hogy végre reagáljon?”

– tette fel a kérdést Mathilde Panot törvényhozó Élisabeth Borne miniszterelnöknek a francia parlament alsóházában október elején. Panot hosszan sorolta az alkalmakat, hogy 2017 óta hányszor jelezték a kormány számára, hogy az ágyi poloskák olyan mértékben elszaporodtak, hogy az már közegészségügyi probléma. A baloldali „Engedetlen Franciaország! párt képviselője szerint a Macron-kormányzat minden alkalommal nevetség tárgyává tette őt, és legfeljebb látszatintézkedéseket hozott a poloskák ellen. Panot a beszéde közben a kezében egy kis fiolát tartott, amelyben döglött ágyi poloskák voltak. Borne azzal vágott vissza, hogy felszólította Panot-t, hogy mutasson egy kis tisztességet. De kijelentette azt is, hogy a kormány határozottan fel fog lépni a poloskák ellen.

Egy utcára kitett, fóliába csomagolt figyelmeztető felirattal ellátott, poloskákkal fertőzött matrac Párizsban 2023 szeptemberében – fotó: Joao Luiz Bulcao / Hans Lucas / AFP
Egy utcára kitett, fóliába csomagolt figyelmeztető felirattal ellátott, poloskákkal fertőzött matrac Párizsban 2023 szeptemberében – fotó: Joao Luiz Bulcao / Hans Lucas / AFP

2017 és 2022 között a francia háztartások 11 százalékában jelent már meg ágyi poloska az Ipsos felmérése szerint. Ez nem „ok az általános pánikra” – mondta október 3-án Aurélien Rousseau egészségügyi miniszter, elismerve azonban, hogy a poloskás ház „maga a pokol”. A francia kormány október akkor bejelentette, hogy rendkívüli üléseket tart, és megvizsgálja a problémát. Jelezték, hogy megpróbálják számszerűsíteni a rovarok számát, és megnézik, hogy milyen megoldásokat lehet kitalálni az ügyben.

Emellett Sylvain Maillard, Macron pártjának elnöke azt mondta, hogy december elején pártokon átívelő törvényjavaslatot terjesztenek elő, amivel végső csapást akarnak mérni az ágyi poloskákra. Maillard arról beszélt, hogy Macron és szövetségesei úgy döntöttek, hogy a témát „prioritásként” kezelik, és sürgette a jobb- és baloldali ellenzéket, hogy tegyenek javaslatokat egy pártokon átívelő szövegre.

Hisztéria van, de nem oktalanul

Mivel az ágyipoloska-hadjárat eddig főleg anekdotikus bizonyítékokra épült, ezért nehéz lenne megbecsülni a probléma mértékét. Ugyanakkor az igaz, hogy az utóbbi évtizedekben valóban megnőtt a rovarok száma az olyan nagyvárosokban, mint amilyen Párizs is.

Az ágyi poloskák az 1950-es évekre nagyrészt eltűntek a mindennapi életből a DDT rovarirtó szer széleskörű elterjedése miatt. De miután a DDT-t és sok más vegyszert betiltották az emberre gyakorolt ​​hatásuk miatt, újból megjelentek a vérszívó rovarok is. Ráadásul az újabb generáció, amelynek ősei túlélték a rovarirtószereket, már sokkal ellenállóbbak, ami megnehezíti ellenük a fellépést. Az ágyi poloska amúgy is nagyon ellenálló: egy évig is kibírja táplálék nélkül, tehát az ideiglenes költözés nem megoldás. Sőt, mivel egy irtás után még kikelhetnek a peték, ezért legalább két alkalommal ki kell hívni a rovarirtókat, hogy tényleg megoldódjon a probléma. A rovarirtás több száz, vagy akár ezer euróba is kerülhet.

Az ágyi poloska egy „háziasult” állatka, ami oda megy ahová az emberek, mindegy milyen az időjárás – tehát a klímaváltozás kivételesen nem játszik szerepet az elterjedésükben. Ugyanakkor a globális kereskedelem és a turizmus megkönnyítette a poloska térhódítását is.

„Minden késő nyáron azt látjuk, hogy nagymértékben megnövekszik az ágyi poloskák száma. Ez azért van, mert az emberek júliusban és augusztusban utaznak, és elhozzák őket a csomagjaikban. És minden évben nagyobb mértékű a szezonális elszaporodás, mint az előző évben”

mondta Jean-Michel Berenger, a marseille-i főkórház rovarszakértője. A BBC-nek nyilatkozó szakértő szerint idén új elem a tömeghisztéria a kérdésben.

Közeli felvétel egy ember bőrén vért szívó ágyi poloskáról – Edwin Remsburg / VW Pics / Getty Images
Közeli felvétel egy ember bőrén vért szívó ágyi poloskáról – Edwin Remsburg / VW Pics / Getty Images

Nem véletlenül beszél Berenger pszichózisról: amellett, hogy az ágyi poloskák nagyon kellemetlen, viszkető csípéseket okoznak, mentálisan is megterhelik azt, akinek ellepik az életét. Az ember éjszaka arra ébredhet, hogy a rovarok mászkálnak rajta, és ez az érzés azoknál is jelentkezhet, akik nem is fertőzött környezeten élnek, csak nagyon félnek a rovaroktól. Bár a fizikai egészségre nem gyakorolnak komoly hatást, az ágyi poloskák hosszú távon álmatlanságot, szorongást és depressziót is okozhatnak. Aki egyszer már aludt ágyi poloskával fertőzött ágyban, az tudja, hogy mennyire undorító és ijesztő lehet egy ilyen kitettség, ezért nem meglepő, hogy a franciákat ennyire megmozgatta a kérdés.

„Ez bizonyos szempontból jó dolog, mert arra szolgál, hogy az emberek tudatában legyenek a problémának, és minél hamarabb lépnek fel az ágyi poloskák ellen, annál jobb. De a probléma nagy részét eltúlozzák”

– mondta Berenger a mostani tömeges aggodalmakról. Ő egyébként nem gondolja, hogy az “általános irtás” hosszútávú megoldás lenne. A betegségekhez hasonlóan az ágyipoloska-fertőzöttek között is vannak „szuperterjesztők” akiknek sokkal fertőzöttebb a házuk, és mivel sok helyre járnak, ők terjesztik a legjobban a vérszívókat. Tapasztalatai szerint ezek az emberek általában a legszegényebb társadalmi rétegekből kerülnek ki, marginalizáltak, és nem tudnak gondoskodni magukról – a méregdrága irtást meg végképp nem tudják kifizetni. „Ők azok, akiknek segítségre van szükségük.”

A cikkben szereplő videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!