NATO-főtitkár: Nincs abban semmi etikátlan, ha fegyvereket gyártunk a szövetségeseink védelmére

2023. október 25. – 15:29

Másolás

Vágólapra másolva

Nincs semmi etikátlan abban, ha fegyvereket gyártanak a NATO-tagországok védelmére – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az észak-atlanti szövetség Stockholmban tartott ipari fórumán szerdán.

“Egyes befektetők abban a tévhitben élnek, miszerint a védelmi ipar valamiért nem etikusan működik. Azonban semmi etikátlan nincs abban, ha fegyvereket gyártunk a NATO-szövetségeseink védelmére, nincsen semmi etikátlan a szabadságunk megvédésében, nincsen semmi etikátlan az ukrán katonák támogatásában, hogy megvédjék a hazájukat” – idézte a főtitkár szavait az MTI.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár beszél a NATO Stockholmban tartott ipari fórumán 2023. október 25-én – Fotó: Jonas Ekstromer / TT News Agency/ Reuters
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár beszél a NATO Stockholmban tartott ipari fórumán 2023. október 25-én – Fotó: Jonas Ekstromer / TT News Agency/ Reuters

Stoltenberg azt is mondta, hogy a legtöbben azt hitték, Oroszország pár nap alatt legyőzi az ukránokat, azonban Ukrajna a várakozásokat felülmúlva ellenállást tanúsított. Ugyanakkor hozzátette: “A bátorság nem állítja meg a harci drónokat, a hősiesség nem fogja el a rakétákat.”

A NATO-főtitkár szerint Ukrajnának sürgősen szüksége van "nagy mennyiségű és "kiváló minőségű" fegyverekre a védekezéshez. Stoltenberg üdvözölte a NATO példátlan támogatását az Ukrajnába szállított tankok, F-16-os vadászrepülők és lőszerek kapcsán, viszont elmondása szerint ezáltal megfogyatkozott a szövetség fegyverkészlete, így a fegyvergyártás fokozására lesz szükség a jövőben. “Most fel kell gyorsítanunk a termelést, hogy kielégítsük Ukrajna igényeit, de saját elrettentésünk és védelmünk megerősítése érdekében is” – mondta Stoltenberg a NATO közleménye szerint.

A kétnapos stockholmi találkozón iparági vezetők, magas rangú NATO-parancsnokok és svéd tisztségviselők vesznek részt. Most először fordul elő, hogy egy NATO-meghívott ország ad otthont a NATO ipari fórumnak. A főtitkár szerint ez is azt mutatja, hogy Svédország már most milyen közel áll a szövetséghez, és hozzátette, örömmel várja, hogy Svédországot hamarosan teljes jogú NATO-szövetségesként üdvözölhesse.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!