Összevágott Izrael egy 43 perces videót a Hamász október 7-i vérengzéseiből

2023. október 24. – 21:06

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg hétfőn újságíróknak tartott vetítést a Hamász terroristáinak október 7-i vérengzéseiből, hogy emlékeztesse a világot a két héttel ezelőtti, Izrael elleni támadás brutalitására.

A BBC cikke szerint az izraeli hadsereg több száz órányi felvételt gyűjtött testkamerás videókból, térfigyelő kamerák felvételeiből, mobilos vagy éppen autók szélvédőjéhez rakott fedélzeti kamerák által rögzített videókból, és ezekből vágott össze egy 43 perces anyagot, amit újságíróknak mutatott be egy Tel-Aviv melletti katonai bázison. A vetítés zárt volt, felvételeket nem lehetett készíteni.

Olyan videók is vannak benne, amelyeken a Hamász fegyveresei nevetgélve, jó hangulatban lőttek le civileket az úton, de az újságírók beszámolói szerint az egyik legbestiálisabb az a felvétel volt, amin egy kibucban élő apa két kisfiával egy óvóhelyre siet, de a Hamász terroristái bedobnak egy gránátot, megölve az apát és megsebesítve a gyerekeket.

Miután a két vérző fiú sokkos állapotban, sikoltozva visszabicegett a házba, egy terrorista teljes nyugalomban besétált az épületbe, kinyitotta a hűtőt, és belekortyolt egy ott talált üdítőbe, de a gyerekeket életben hagyta. Az egyik fiú azt mondta a gránátrobbanásban megvakult testvérének: „apu meghalt”, majd azt kezdte el kérdezgetni tőle: „én miért élek?”

A 43 perces anyagban szerepelt egy hangfelvétel is, amelyen a Hamász egyik fegyverese az egyik áldozat telefonjáról hazatelefonál a Gázában élő szüleinek, és azzal dicsekszik, hogy „legalább tíz zsidót ölt meg puszta kézzel”. Majd hozzátette: „Anya, a fiad egy hős.”

Egy kibucban a Hamász fegyverese a földön heverő holttestekbe lőtt még bele párat, és egy kerti kapa segítségével megpróbált lefejezni valakit, aki még életben lévőnek tűnt.

Michael Edelstein vezérőrnagy, az Izraeli Védelmi Erők volt gázai hadosztályparancsnoka az anyag vetítése után úgy fogalmazott: „Azt látjuk, hogy egyes médiumok megpróbálják összehasonlítani azt, amit Izrael tesz (Gázában), és azt, amit azok az aljas terroristák tesznek.” Majd hangsúlyozta: érthetetlennek tart minden ilyen összehasonlítást, és úgy véli, a 43 perces anyag nézői is így gondolják majd a vetítés után.

Az izraeli hadsereg két, a Hamász halott fegyvereseinél talált kézikönyvet is bemutatott, amik a támadás és a túszejtés részletes terveit tartalmazzák. „A lehető legtöbb áldozatot kell lelőni, túszokat ejteni, és néhányukat különböző autókkal a Gázai övezetbe kell vinni” – állt a kézikönyv egyik részében.

Az izraeli hatóságok szerint a Hamász október 7-i terrorakciói óta 1400 izraeli halt meg – túlnyomó többségük az első támadássorozatban. Több mint 220 izraelit pedig túszul ejtettek, és Gázában tartanak fogva.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 5000 palesztin halt meg azóta, hogy Izrael válaszul megkezdte a légicsapásokat az övezet ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!