A gázai orvosok morfium és fájdalomcsillapító nélkül kénytelenek műteni

2023. október 23. – 12:47

Másolás

Vágólapra másolva

A gázai kórházak dolgozói nem használhatnak morfiumot vagy fájdalomcsillapítókat a civilek kezelésére, közölte hétfőn egy segélyszervezet tisztviselője. „Rendkívül fontos, hogy sürgősségi készletek és sebészeti készletek érkezzenek” – mondta Leo Cans, az Orvosok Határok Nélkül misszióvezetője Jeruzsálemben.

Az orvosok „a megfelelő adag fájdalomcsillapító és a megfelelő adag morfium nélkül végeznek sebészeti beavatkozásokat” – mondta Cans a CNN-nek. „Nincs fájdalomcsillapítás. Jelenleg morfium nélkül operálnak embereket. Két gyereket éppen most műtöttek így két gyereket.”

Nagyon a gyerek a sebesültek között. Cans értesülései szerint az egyik sebész úgy műtött egy tízévest vasárnap, hogy a gyerek testfelületének 60 százaléka megégett, és végül nem kaphatott fájdalomcsillapítót. „Egyáltalán nem indokolt megakadályozni, hogy ezek az alapvető gyógyszerek eljussanak a lakossághoz” – tette hozzá Cans.

Az ENSZ szakértői a múlt héten azt mondták, hogy Izrael „kimondhatatlanul kegyetlen” Gázai blokádja sérti a nemzetközi és büntetőjogot.

Az egészségügyi dolgozók azt is látják, hogy az üzemanyaghiány milyen hatással van a kórházak működésére és a vízellátásra.

„Az üzemanyag elengedhetetlen a víztisztító berendezések számára, hogy sótlaníthassanak… Ha nincs üzemanyag, akkor nincs tiszta víz” – mondta, hozzátéve, hogy sok gázai jelenleg kezeletlen vizet iszik, ami hasmenéses betegségek kitöréséhez vezetett.

Cans ezen kívül a „válogatás nélküli bombázás” befejezésére is felszólította Izraelt. „Még a háborúnak is vannak szabályai, nem bombázhatnak civileket. Túl sok a sebesült gyerek, túl sok nő érkezik a kórházakba. Ez nem elfogadható.”

A Hamász által irányított gázai palesztin egészségügyi minisztérium közölte, hogy 12 kórház és 32 egészségügyi központ nem működik az izraeli bombázások és az üzemanyaghiány miatt.

„A kórházak elvesztették a [betegek] kezelésének képességét, és az orvosi csapatok nagyon korlátozott lehetőségekkel kezelik a betegeket” – mondta Ashraf Al-Qudra, a Palesztin Egészségügyi Minisztérium szóvivője.

(CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!