Megoldódott az alaszkai milliárdnyi eltűnt rák rejtélye: a tengeri hőhullámok miatt éhen haltak

2023. október 22. – 11:31

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt években több milliárd jeges-tengeri pók tűnt el az Alaszka körüli óceánból, a tudósok most azt állítják, kiderítették a jelenség okát: az óceánok melegebb hőmérséklete miatt valószínűleg éhen haltak – írja a CNN.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal tudósai által közzétett tanulmányában jelentős összefüggést találtak a Bering-tenger keleti részén a közelmúltban bekövetkezett tengeri hőhullámok és a nagy méretű rákok hirtelen eltűnése között. A Science oldalán olvasható tanulmány szerint a tenger vizének felmelegedése önmagában nem lenne végzetes a rákokra, amelyek viszonylag magas hőmérsékleten is képesek a túlélésre, ugyanis laboratóriumi körülmények között akár 12 Celsius-fokos vízben is képesek életben maradni. Azonban a melegebb vízben való mozgás nagyobb kalóriafelhasználást igényel a részükről, a területet sújtó hőhullámok pedig 3 fokkal magasabb vízhőmérsékletet eredményeztek, ez pedig a duplájára növelte az energiafelhasználásukat. A megváltozott körülményekhez csak úgy tudtak volna alkalmazkodni, ha elég élelem áll a rendelkezésükre, de a jeges-tengeri pókok ilyen körülmények között nem tudtak elég élelemhez jutni, emiatt éhen haltak.

A kutatók körülbelül 2021 óta észleltek látványos csökkenést a Bering-tengerben a jeges-tengeri pók populációjának számában: míg 2018-ban nagyjából 8 milliárd egyedet számoltak, ez 2021-ben mindössze 1 milliárdra apadt. Mivel 2021 és 2022 között a kifejlett hím jeges-tengeri pókok száma negyven százalékkal csökkent, tavaly októberben betiltották a halászatukat Alaszkában.

Cody Szuwalski, a tanulmány szerzője, az óceánkutató halászati biológusa úgy nyilatkozott, számára nagy tanulság, hogy a halászattal foglalkozó tudósok eddig jellemzően a túlhalászás miatt aggódtak, és sok helyen ezt a problémát valóban megoldották a gazdálkodás szabályozásával. „De az éghajlatváltozás felborítja a korábbi terveinket, a modelljeinket és a gazdálkodási rendszereinket” – mondta a kutató.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!