A svájci populista jobboldal megerősödve kerülhet ki a választásokból az exit pollok alapján

2023. október 22. – 23:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az exit poll és az este tízig feldolgozott szavazatok is azt mutatják, hogy Svájcban a nacionalista Svájci Néppárt (SVP) nyeri a parlamenti választásokat, és a négy évvel korábbi eredményén még javítani is tudott.

Az exit poll 29 százalékos szavazatarányt mutatott a populista SVP-nek, és ez be is jött, jelenleg a voksok 28,6 százalékát bírja az eddig is kormányzó párt. Az SVP kampányának központi témája a tömeges migráció és a woke-őrület volt, és úgy tűnik, hogy jól működtek ezek a hívószavak, azzal együtt, hogy Svájcban nagy számban élnek külföldről betelepültek.

A közösségi médiában sokaknak visszatetsző kampány folytattak, a posztokban véres késeket, csuklyás bűnözőket, bezúzott arcokat és rémült nőket mutattak be azzal a kérdéssel, hogy ez lehet az „új normális?”. Az SVP ifjúsági szárnya pedig azt próbálta sulykolni, hogy klímaaktivisták, drag queenek és antifasiszták tehetik tönkre Svájcot, és tőlük kell megvédeni az országot.

Az SVP egyik javaslata az volt, hogy a jelenleg 8,8 milliós lélekszámú ország 2050-ig maximum 10 milliósra növekedhet, mindezt természetvédelmi kérdésekkel és a túlterhelt infrastruktúrával indokolták. A Svájci Néppárt hagyományosan Európai Unió-ellenes is, és nem valószínű, hogy lenne közeledés, hiszen a SVP is élesen kritizálja a gazdasági szankciós politikát.

Az SVP mögött három nagyjából egyenlő erősségű párt következik. A Szociáldemokratáknak 17 százalékot jósoltak, most 17,9-en állnak, míg a nevében is centrista Mitte és a liberális FDP 14,6 illetve 14,4 százaléknyi voksot gyűjtött a vasárnap esti tízes állás szerint.

Az őket követő Zöldek bukták a legnagyobbat négy évvel korábbi eredményükhöz képest, körülbelül négyszázaléknyi szavazatot veszítettek, és 9 százalék körül állhatnak meg végül.

Az utolsó parlamentbe bejutó párt, a Zöldliberálisok 7,2 százalékon állnak, kicsivel gyengébb teljesítménnyel, mint az előző választásokon.

Elemzők azt jósolták, hogy az eredmény nem fog jelentős változást eredményezni a svájci kormányban, az úgynevezett Szövetségi Tanácsban, mivel a hét kabineti pozíciót a négy legnagyobb párt között osztják el. Az újonnan megválasztott parlamenti képviselők december közepén választják meg a kormány hét tagját.

(via Guardian, Neue Zürcher Zeitung)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!