A parti őrség még soha nem látott olyan zsúfolt csónakot, mint amiből 320 menekült szállt ki a Kanári-szigeteken

2023. október 22. – 15:47

A parti őrség még soha nem látott olyan zsúfolt csónakot, mint amiből 320 menekült szállt ki a Kanári-szigeteken
A spanyol parti őrség hajója a menekülteket szállító csónakot vontat spanyolországi Kanári-szigetek kikötőjébe 2023. október 21-én – Fotó: Borja Suarez / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nap alatt több mint ezer illegális bevándorló érkezett csónakokkal a spanyolországi Kanári-szigetekre vasárnap – közölték a helyi hatóságok vasárnap az MTI beszámolója szerint.

A tengeri mentőszolgálat tájékoztatása szerint a hét bárka többsége Teneriféhez és Gran Canariához volt a legközelebb, ezért ezeknek a szigeteknek a kikötőibe kísérték őket. Egy nagy méretű csónak a szigetcsoport legkisebb és legnyugatibb szigetén, El Hierrón ért partot. A fából készül járműből összesen 320-an szálltak a szárazföldre. Az utasok között nők és gyerekek is voltak, a többségük szenegáli állampolgár.

A parti őrség szerint ez volt a legzsúfoltabb bárka, amit eddig láttak.

A korábbi rekordot egy 271 embert szállító hajó tartotta, amely október 3-án érkezett El Hierróra.

José Luis Escrivá migrációért felelős miniszter pénteken El Hierro szigetén járt, ahol bejelentette: a spanyol kormány 50 millió eurós (18,5 milliárd forint) rendkívüli támogatást hagy jóvá a menekültek ellátására a Kanári-szigeteken.

A spanyol belügyminisztérium a hét elején közzétett jelentése szerint idén eddig 23 500-an jutottak el Afrika felől illegálisan a Kanári-szigetekre, 79 százalékkal többen mint tavaly január eleje és október közepe között.

A migrációs áramlás jelentősen megnőtt az elmúlt hetekben; október 1-je és 15-e között 8500 illegális bevándorlót regisztráltak az Atlanti-óceánban fekvő szigetcsoporton. A nagy távolság és erős áramlatok miatt a legveszélyesebbnek tartott úgynevezett kanári-szigeteki migrációs útvonal 1994 óta aktív. A legforgalmasabb év 2006 volt, amikor mintegy 32 ezren értek partot a csónakokkal.

A Caminando Fronteras nevű spanyol segélyszervezet szerint ezen az útvonalon idén már mintegy ezren veszthették életüket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!