Melegebb a víz a román tengerpartnál, mint augusztusban

2023. október 22. – 20:05

Másolás

Vágólapra másolva

Az őszi évszakban szokatlan, strandidőt idéző rekordmeleget mértek a hétvégén Romániában és Bulgáriában, írta az MTI.

A dél-romániai Turnu Magurele városban szombaton 35,1 Celsius-fokos rekordot rögzítettek árnyékban. A feljegyzések kezdete óta soha nem mértek ilyen magas hőmérsékletet Romániában október 21-én a bukaresti meteorológiai intézet közlése szerint.

A Libertatea című lap arról írt, hogy a Fekete-tengernél üdülő turisták szerint a tenger vize most melegebb, mint augusztusban, 20-21 Celsius-fok körüli. A tengerparton a hét végén 31,8 Celsius-fokot is mértek.

A szomszédos Bulgáriában is szokatlan meleg az időjárás, sok ember strandra ment a nyárias napsütésben. A Fekete-tenger partján fekvő Várnában szombaton 33,4 Celsius-fok volt, amivel 33 éves rekord dőlt meg a városban – jelentette a bolgár meteorológiai intézet. A legmagasabb vízhőmérsékletet, 21 Celsius-fokot valamivel délebbre, Burgasznál mérték a Fekete-tenger partján.

Az elmúlt napokban Magyarországon is többször rögzítettek rekordmeleget. Október 20-án 30,3 fokot mértek Tiszaalpáron, ami a legkésőbb regisztrált 30 fokot meghaladó hőmérséklet is a mérések kezdete óta Magyarországon. Szombaton három melegrekord is megdőlt, Körösszakál a maga 28,1 fokos hőmérsékletével várt napi rekorderré, Szegeden új országos legmagasabb napi minimum-hőmérsékleti rekordot rögzítettek, míg a fővárosban budapesti legmagasabb napi minimum-hőmérsékleti rekordot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!