Hat munkás meghalt a harkivi postahivatalt ért orosz támadásban

2023. október 22. – 12:32

Másolás

Vágólapra másolva

Rövid összefoglalónk az orosz–ukrán háború főbb vasárnapi történéseiről.

Orosz rakétatámadás érte szombaton az északkelet-ukrajnai Harkiv városát, több rakéta egy postahivatalba csapódott, legalább hatan meghaltak, tizennégyen megsebesültek – írja helyi hatóságok alapján az MTI. Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója Telegramon azt közölte, az áldozatok a posta dolgozói voltak, és hozzátette, hogy a sebesültek közül hét ember állapota súlyos.

Később Szinyehubov arról posztolt, hogy hatan meg is haltak a támadásban, mind munkások voltak.

A rendőrség tájékoztatása szerint a dolgozóknak nem volt idejük bemenekülni az óvóhelyre, a légvédelmi szirénák ugyanis csak alig néhány pillanattal a rakéták becsapódása előtt szólaltak meg. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videót is megosztott a közösségi médiában a támadásról.

Az államfő hangsúlyozta: fokozni kell a nyomást Oroszországra – melyet Telegramon ismét terrorista államnak nevezett –, valamint erősíteni kell a nemzetközi közösség egységét is a terrorizmus elleni küzdelemben. Harcokat jelentettek a Donyeck megyében lévő Avgyijivka környékéről is, ahol az ukrán hadsereg a napokban több orosz támadást vert vissza. Az iparváros az elmúlt hetekben intenzív orosz támadások célpontjává vált.

Emellett ezek az orosz–ukrán háború legfrissebb hírei vasárnap:

  • A nap folyamán az ukránok szerint Oroszország a front szinte minden pontján támadást indított, összesen 82 összecsapásra került sor. Kupjanszk, Limanszk, Bahmut, Avgyijivka, Marinszk és Zaporizzsja volt a leginkább érintett.
  • A brit hírszerzés legfrissebb adatai szerint Oroszország részéről kb. 150-190 ezren haltak meg vagy sebesültek meg tartósan. Ha ehhez az átmenetileg megsérülteket is hozzávesszük, akkor ez a szám 240 000-290 000-re emelkedik.
  • A brit hadsereg mérnökei ukrán civil mérnököket képeztek ki arra, hogyan védjék meg energiaszektorukat az orosz támadásoktól ezen a télen – értesült a brit védelmi minisztérium. Grant Shapps brit védelmi miniszter szerint a képzés „elengedhetetlen” az ukrán civilek védelméhez a tél közeledtével.
  • Ukrajna drónhiánytól tart, mivel Kína korlátozásokat vezet be az exportra. A Royal United Services Institute (Rusi) londoni székhelyű kutatóintézet szerint Ukrajna havonta körülbelül 10 000 drónt veszít el.
  • Helyi idő szerint reggel hétkor támadás érte Kupjanszk városát. A találatokban három ember sebesült meg, köztük egy 15 és 17 éves fiatal és egy 63 éves nő. Mindhárman kórházba kerültek a támadás után, a 15 éves lány és az idős nő kritikus állapotban vannak.
  • Zelenszkij ukrán elnök Tamim bin Hamad al-Thani katari emírrel beszélt. Megköszönte neki Katar humanitárius segítségét és közvetítő szerepét az illegálisan kitoloncolt ukrán gyermekek hazatérésében.
  • Hétfőn Teheránba látogat Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, hogy tárgyalásokat folytasson regionális kollégáival – erősítette meg minisztériuma szóvivője. Az IRNA iráni hivatalos hírügynökség korábban arról számolt be, hogy a megbeszélésekre Oroszország, Törökország, Azerbajdzsán és Örményország külügyminiszterét hívták meg. Az orosz támadás óta Oroszország katonai támogatásért és gazdasági partnerségért fordult Iránhoz, mivel mindkét ország számos nyugati szankcióval néz szembe. A nyugati országok azzal vádolták Teheránt, hogy nagy mennyiségű drónnal és más fegyverekkel támogatja Oroszország ukrajnai offenzíváját.
  • Az orosz védelmi tárca az MTI közlése szerint több ukrán ellentámadás visszaveréséről számolt be: hét szárazföldi roham, valamint diverzáns- és felderítőcsoportok több Herszon megyei Dnyeper-átkelési kísérletéről szóltak.
  • Többletgázt szállít az orosz Gazprom a következő télen Magyarországnak, míg Kínának a szerződéses kötelezettségeken felül további 600 millió köbmétert küld idén.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!