Megérkezett a 17 teherautóból álló segélykonvoj a Gázai övezetbe

2023. október 22. – 16:22

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 17 teherautóból álló segélykonvoj érkezett meg vasárnap Egyiptomból a Gázai övezetbe – közölte az Egyiptomi Vörös Félhold segélyszervezet, írja az MTI.

A teherautókon orvosi eszközöket, élelmiszereket és egyéb segélyeket szállítottak. Az AFP helyszínen tartózkodó tudósítója hat üzemanyagot szállító tartálykocsit is látott áthaladni a határon. Az ENSZ korábban azt mondta, „égető szükség van üzemanyagra” a kórházakhoz és a tiszta vízhez Gázában. Az izraeli kormány a sajtóértesülésekre reagálva azt mondta, üzemanyag nem érkezett Gázába, ugyanis minden teherautót átnéztek. „Minden készletet megvizsgáltak, mielőtt beléptek volna a teherautók Gázába” – mondta Eylon Levy szóvivő.

„Izrael szeretné, ha segélyek áramolnának Gázába, de azt nem engedjük, hogy ezek a segélyek a Hamászhoz jussanak”

mondta.

A Gázai övezetebe vezető átkelőnél további 155 teherautó várakozik a bejutásra mintegy 3 ezer tonna segélyszállítmánnyal.

A rafahi átkelőt szombaton nyitották meg a humanitárius segélyszállítmányok előtt, első körben húsz teherautó indult az övezetbe. Gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, élelmiszerek voltak az első segélyek között, amelyek eljutottak a gázai lakossághoz azóta, hogy kirobbant a háború Izrael és az övezetet uraló palesztin Hamász között.

A Hamász ellenőrzése alatt álló gázai egészségügyi minisztérium azt közölte vasárnap, hogy 4651-re emelkedett a harcokban megölt palesztinok száma a Gázai övezetben, a sebesültek száma pedig meghaladja a 14 ezret. A szóvivő szerint a halálos áldozatok között van 1873 kiskorú és 1023 nő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!