Ukrán elnöki tanácsadó: Orbán tárgyalóasztalról beszélt, de Pekingben még ő is látta, hogy Putyin nem tárgyal

2023. október 21. – 21:40

Másolás

Vágólapra másolva

A Hamász Izrael ellen indított támadása miatt elsősorban a Közel-Keletre figyel a világ, de Ukrajnában sem csillapodik a konfliktus. Rövid összefoglalónk az orosz–ukrán háború főbb szombati történéseiről.

„Nincs lehetőség diplomáciai befolyással rábírni Oroszországot arra, hogy véget vessen a háborúnak” – mondta Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója. Podoljak azt is hozzátette, hogy Pekingben ezzel találkozott Orbán Viktor is, aki korábban azt hangsúlyozta, le kell ülnie a két félnek tárgyalni, most viszont azt mondta, nem lát Putyin oldaláról hajlandóságot a tűzszünetre:

„Egy ember, aki folyamatosan arról beszélt, hogy tárgyalóasztalhoz kell ülni, még ő is látja Putyin alkalmatlanságát. Itt nincs diplomáciai út”

– mondta Podoljak.

Orbán a pekingi találkozó után a TikTok-videójában azt mondta, hogy a találkozón szóba jött a kormány által gyakran hajtogatott béke, de szerinte nem kapott megnyugtató választ Putyintól a tűzszünet esélyéről. A két elnök találkozóját itt elemeztük.

Szintén szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Recep Tayyip Erdoğannal tárgyalt. A török elnök sajtószolgálata elmondta, hogy a két államfő az ukrajnai háborúról, illetve az Izrael és Palesztina közötti háborúról beszélt.

Megegyeztek a béke fontosságáról, a polgári lakosság védelmének és a humanitárius jog tiszteletben tartásának szükségességéről. Zelenszkij úgy fogalmazott: „Ukrajna jól tudja, mit jelentenek a háborús és a polgári áldozatok. Ezért határozottan elítélünk minden terrorista módszert és erőszakot, kiállunk a további eszkaláció megakadályozásáért.”

Ezek voltak továbbá szombaton az orosz–ukrán háború legfrissebb hírei:

  • Ukrajna szerint Oroszország rakétákkal támadt Kelet- és Dél-Ukrajna területeire pénteken és szombaton, legalább három ember meghalt;
  • Újabb három gyermeket mentettek ki Oroszországból, visszavitték őket Ukrajnába, közölte az ukrán parlament emberi jogi biztosa, Dmitro Lubinec az X-en.
  • Németország további 200 millió eurót biztosít Ukrajna újjáépítésére.
  • Ukrajna területének több mint egyharmada aknákkal van teli a háború miatt, közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara Telegramon.
  • Az EU tizenkettedik, Oroszországot érintő szankciócsomagja főként az orosz gyémántok kereskedelmének korlátozását fogja érinteni, írja az ukrán Pravda.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!