Az USA szerint nyitva kell hagyni a rafahi átkelőt, mert a civilek nem szenvedhetnek a Hamász terrorizmusa miatt

2023. október 21. – 16:12

Másolás

Vágólapra másolva

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere arról beszélt szombaton, hogy a segélyszállítmány az Egyesült Államok „több napos kimerítő diplomáciai tevékenységének” eredménye. Blinken sürgette az összes felet, hogy tartsák nyitva a rafahi átkelőt. Hozzátette:

„a Hamász nem avatkozhat be az életmentő segítségnyújtásba. (…) A palesztin civilek nem felelősek a Hamász szörnyű terrorizmusáért, nem szenvedhetnek a Hamász elvetemült cselekedetei miatt”.

Az UNICEF szombaton több mint 44 ezer palack ivóvizet küldött Gázába az ideiglenesen megnyitott rafahi átkelőn keresztül. Ez egy napra 22 ezer embernek elegendő. A szállítmány a szombaton beküldött, 20 teherautóból álló konvoj része volt.

Catherine Russel, az UNICEF ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a vízszállítás „élet-halál kérdése”, mivel egymillió gyermek néz szembe „kritikus védelmi és humanitárius válsággal”. A segélyszállítmányok szombaton indultak Gázába azután, hogy Izrael az Egyesült Államokkal való tárgyalás után engedélyezte azokat két héttel a Hamász támadásait követően.

(Sky News, Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!