Kína egy év alatt jelentősen bővítette nukleáris arzenálját

2023. október 20. – 09:12

Másolás

Vágólapra másolva

A Pentagon által kiadott éves jelentés szerint Kína az elmúlt évben jelentősen bővítette nukleáris készleteit, és jelenleg közel 500 működőképes robbanófejjel rendelkezik – írja a BBC. A jelentés szerint Peking 2030-ra megduplázná arzenálját.

Bár ez a növekedés meghaladta az előrejelzéseket a Pentagon szerint Kína nukleáris robbanófejkészlete továbbra is eltörpül Oroszország és az Egyesült Államok készletei mellett. A független Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet adatai szerint Oroszország nukleáris arzenálja közel 5889 robbanófejből áll, míg az Egyesült Államoké 5244-ből. 2021-ben Kínának még csak 400 robbanófeje lehetett.

Hszi Csin-ping kínai elnök 2012-es hatalomra kerülése óta igyekszik modernizálni az ország fegyveres erőit. Nemrég kijelentette, hogy Kína 2049-re „világszínvonalú hadsereggel” fog rendelkezni. Az elnök nemrég tisztogatott is a hadsereg felsővezetésében: augusztus elején a nukleáris fegyverekért is felelős hadászati rakétaerők parancsnokát, annak helyettesét, illetve a mellettük szolgáló politikai komisszárt is leváltotta – ennek hátteréről ebben a cikkben írtunk bővebben.

A Pentagon jelentése szerint Peking 2022-re valószínűleg befejezte három új rakétakilövőhely építését is, ahol legalább 300 új, interkontinentális ballisztikus rakétasilót is elhelyezhettek – ezeknek a hatótávolsága meghaladja az 5500 km-t.

Ezek a rakéták „lehetővé tennék a Kínai Népköztársaság számára, hogy hagyományos csapásokkal fenyegessen az USA kontinentális részén, Hawaiin és Alaszkában található célpontok ellen is” – állapította meg a jelentés. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Kína „továbbra is elkötelezett az ellenséges első csapással szembeni elrettentés és az ellencsapás politikája mellett, ha az elrettentés kudarcot vall”.

A jelentés azt is megjegyezte, hogy Peking az elmúlt hónapokban „felerősítette a Tajvanra gyakorolt diplomáciai, politikai és katonai nyomást” és Hszi Csin-ping állítólag arra utasította a kínai védelmi erők vezetőit, hogy „2027-ig fejlesszék ki a katonai képességeket a sziget erőszakos visszafoglalására”. A Pentagon jelentése szerint a sziget destabilizálása érdekében ballisztikus rakéták sorozatos átrepülését, a légtérbe történő fokozott berepüléseket és a sziget körüli hadgyakorlatok sorozatát rendelte el Kína.

Szerdán Washington azzal vádolta meg a kínai légierő pilótáit, hogy több száz manővert hajtottak végre amerikai katonai repülőgépek ellen a Csendes-óceán feletti nemzetközi légtérben. A Pentagon szerint 2021 ősze óta a kínai légierő pilótái 180 „kényszerítő és kockázatos” manővert hajtottak végre amerikai katonai repülőgépek ellen a Csendes-óceán feletti nemzetközi légtérben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!