Megvétózta a szlovák államfő a környezetvédelmi miniszter kinevezését, mert az tagadja a klímaváltozást

2023. október 20. – 19:37

Másolás

Vágólapra másolva

Október 16-án aláírták a koalíciós szerződést a szlovák választáson győztes pártok, de nagyon úgy tűnik, hogy az új kormány megalakítása elhúzódik.

Robert Fico ugyanis egy olyan politikust, Očová (Nagyócsa) polgármesterét gondolt a környezetvédelem élére tenni, aki tagadja a klímaváltozást. Rudolf Huliak az Euronews híre szerint konkrétan akasztással fenyegetett meg egy környezetvédőt, és hosszú ideje folytat kampányt a barna medvék védelme ellen is. A nyíltan oroszpárti politikus kinevezését megvétózta a köztársasági elnök, Zuzana Čaputova.

„Aki nem ismeri el az éghajlatváltozással kapcsolatos tudományos konszenzust, és azt állítja, hogy nincs valódi éghajlati válság,

nem vezethet és nem képviselhet egy olyan minisztériumot, amelynek fő feladata a természet, a táj és a Föld éghajlati rendszerének védelme”

– indokolta meg az álláspontját.

Fico egyelőre nem akar meghátrálni, és azt mondta, ha Huliak pártja, a szélsőjobboldali SNS kitart a jelölt mellett, akkor ő is harcolni fog érte. Fico szerint ha az államfő nem nevezi ki Huliakot, az SNS képviselője a kormány kinevezése után az alkotmánybírósághoz fordulhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!