Kiakadtak az orosz ortodox papok az új ezerrubeles láttán

2023. október 19. – 08:36

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszországban leállították az új ezerrubelesek gyártását, mert az orosz ortodox egyház kifogásolta, hogy a bankjegyeken ábrázolt templomról lemaradt a kereszt, írjaa Guardian.

Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP
Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP

Az új ezresek és ötezresek mintáit a héten mutatta be a jegybank. A kék színű 1000 rubeles bankjegyet Nyizsnyij Novgorodnak és a Volgai Szövetségi Körzetnek szentelték. Az előlapon a Nyizsnyij Novgorod-i Kreml Nyikola-tornya, a hátoldalon pedig a kazanyi Tatár Nép és Tatár Köztársaság Államiságtörténeti Múzeuma, valamint a kazanyi Kreml területén lévő Szüjümbike-torony és az Ufai Régészeti és Néprajzi Múzeum látható, jegyezte meg az MTI.

Az orosz ortodox egyház arra hívta fel a figyelmet, hogy az új 1000 rubelesen egy félholdas torony látható, ám az ugyanezen a bankjegyen szereplő egykori templom épületén, amely ma múzeumnak ad otthont, 1917 óta nincs kereszt. Vlagyimir Legojda, a moszkvai patriarkátus egyházközi, társadalmi, valamint a médiakapcsolatokért felelős zsinati osztályának vezetője azt mondta, hogy

a bankjegyek képének kiválasztása „körültekintőbb megközelítést igényelne”, hogy az ábrák ne keltsenek feszültséget „ott, ahol talán nincs is”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!