Nem vett részt Orbán az EU-s vezetők megbeszélésén, mert Kínában tárgyalt. Így az osztrák kancellár képviselt minket

2023. október 18. – 05:21

Másolás

Vágólapra másolva

Tartottak kedden egy videokonferenciát az uniós állam- és kormányfők, aminek nem volt magyar résztvevője – írja a Hvg. A megbeszélés időpontjában Orbán Viktor magyar miniszterelnök Pekingben volt, ahol először Hszi Csin-Ping kínai, majd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt. Az uniós megbeszélésen ezért Karl Nehammer osztrák kancellár képviselte Magyarországot.

Charles Michel a videókonferencián – Fotó: Alexandros Michailidis / European Union
Charles Michel a videókonferencián – Fotó: Alexandros Michailidis / European Union

A videókonferencián Charles Michel arról beszélt, hogy az EU folyamatosan monitorozza a gázai helyzetet, és kapcsolatban áll a térség szereplőivel. Az EU ezen kívül humanitárius segítséget is nyújt, valamint részt vesz a külföldi állampolgárok evakuálásában.

Michel szerint a közel-keleti konfliktus nagyon megosztja az európai társadalmakat, ezért csökkenteni kell a feszültséget és a biztonsági kockázatokat. Ezen kívül szerinte küzdeni kell a gyűlöletbeszéd, az iszlamofóbia, az antiszemitizmus és a rasszizmus ellen.

A konferencián Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arról beszélt, hogy a Hamász a palesztin népnek is kárt okoz, mert ők terroristák, nem pedig a palesztin nép képviselői.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!