Elbukták a többségüket a konzervatívok Lengyelországban, valószínűleg az ellenzék alakít majd kormányt

2023. október 16. – 22:30

Elbukták a többségüket a konzervatívok Lengyelországban, valószínűleg az ellenzék alakít majd kormányt
Donald Tusk, a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Polgári Koalíció (KO) vezetője az exit poll eredmények kihirdetése után Varsóban, Lengyelországban, 2023. október 15-én – Fotó: Kacper Pempel / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A keresztény-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) nyerte meg a vasárnapi lengyel választásokat, de a szélsőjobboldallal együtt sem szereztek többséget a szejmben, így valószínűleg az eddigi ellenzék alakíthat majd kormányt – derül ki a majdnem végleges adatokból. 98,9 százalékos feldolgozottságnál a második legjobb eredményt a Donald Tusk exminiszterelnök vezette Polgári Koalíció (KO) érte el, ők valószínűleg a centrista-kereszténydemokrata Harmadik Úttal és a Baloldallal próbálnak majd meg kormányozni.

A 98,9 százalékos feldolgozottságú eredmények szerint a Fidesszel szövetséges PiS Jarosław Kaczyński vezetésével a szavazatok közel 36 százalékát szerezte meg, míg a sok különböző ideológiájú pártot egyesítő Polgári Koalíció 30 százalék fölött végzett. Parlamentbe jut rajtuk kívül a Harmadik Út, a Baloldal és a szélsőjobboldali Konföderáció.

Az eddig kormányzó PiS 2015-ben a szavazatok 37,6 százalékával nyerte meg a választásokat és került hatalomra. 2019-ben ezt 43,6 százalékra javították, ahhoz képest a mostani 36 százalékos eredményük komoly visszaesés. A Polgári Koalíció négy éve 27,4 százalékot szerzett, ők tehát csak egy keveset javítottak az eredményükön.

A lengyel választási rendszer mérsékelten torzít a győztes felé, így 2019-ben a PiS a szavazatok 43,6 százalékával éppenhogy többséget tudott szerezni a 460 fős szejmben. Ez most messze nem jött össze, várhatóan csak 196 mandátumot szereznek, ami a szélsőjobboldal 15 képviselői helyével sem éri el a többséghez szükséges 230 mandátumot.

A lengyel elnök először várhatóan a PiS vezetését kéri fel kormányalakításra, azonban nem valószínű, hogy a Konföderációt leszámítva bárki koalíciót kötne velük. Másodiknak a Polgári Koalíció kaphatja meg ezt a lehetőséget, nekik a Harmadik Úttal és a Baloldallal kell majd kiegyezniük.

Ez utóbbi nem lesz könnyű, mert a Baloldal programja szerint megadóztatná az egyházakat, kitiltaná az iskolákból a hittanórákat, visszatérítést adna a terhességi tesztekre és a lombikbébi-eljárásokra, és 35 órás munkahetet vezetne be.

Ennek ellenére az eredményeket látva valószínű, hogy az országot 2007 és 2014 között vezető Donald Tusk alakít majd kormányt. Ez nagyon rossz hír a Fidesznek, ami a legfontosabb európai szövetségesét veszítheti el Jarosław Kaczyńskivel.

A választás előtt írt elemzésünk itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!