Gáza határvonalát szikével magára vágó Netanjahu volt a karikatúráján, kirúgta a Guardian

2023. október 16. – 13:45

Másolás

Vágólapra másolva

Elbocsátotta Steve Bell karikaturistát a Guardian, írja a Times. A világ egyik legszínvonalasabb napilapjának tartott brit médium antiszemita vádak miatt válik meg a művésztől.

A rajzon a bokszkesztyűt viselő Netanjahu egy szikét tart a hasa felett, mintha magára rajzolta, vágta volna a Gázai övezet határvonalát. A karikatúrán az izraeli miniszterelnök azt mondja a szövegbuborék alapján: „Gáza lakói, kifelé!”

Bírálói szerint Bell ezzel a Shakespeare Velencei kalmárjában szereplő Shylockra, a zsidó uzsorásra utalt, aki azzal a kikötéssel adott pénzt, hogy ha nem kapja azt vissza, kivághat egy darab húst a kezes testéből.

Bell szerint nem antiszemita a rajz, a karikaturista ragaszkodott ahhoz, hogy az David Levine 1960-as évekbeli karikatúrájára utal, ami Lyndon B. Johnson amerikai elnököt ábrázolta egy Vietnám alakú heggel a felsőtestén. Bell rajzán egyébként ott is van a felirat, hogy „David Levine nyomán”.

A Guardian csak annyit közölt, hogy nem hosszabbítják meg Bell szerződését, de megköszönték neki az elmúlt negyvenévnyi munkát. Hogy a mostani rajzon kívül esetleg más okok is szerepet játszottak-e Bell eltávolításában, nem tudni.

Bellt korábban is érte már az antiszemitizmus vádja. Három évvel ezelőtt a brit ellenzéki vezetőről, a Munkáspártot irányító Keir Starmerről készített olyan rajzot, amin elődje, Jeremy Corbyn fejét kínálja tányéron – ez sokak szerint Caravaggio Salome Keresztelő János fejével című festményére utalt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!