Közvetlen közelről lőtt hasba egy palesztint egy izraeli telepes Ciszjordániában

2023. október 13. – 18:08

Másolás

Vágólapra másolva

Videó készült arról, ahogyan egy zsidó telepes közvetlen közelről hasba lő egy palesztint a ciszjordániai Al-Tuwani faluban. A Hebrontól délre található település a Palesztin Hatóság ellenőrzése alatt áll, a környéken azonban vitatott státuszú izraeli telepek is vannak.

Az Izrael által megszállt palesztin területeken élők jogait védő B'Tselem civilszervezet által közzétett videón látszik, ahogy a telepes odasétál egy palesztin csoporthoz, és az egyiküket meglöki, majd hasba is lövi. Izraelben is komoly felháborodást keltett, hogy a felvételen látszik, az egészet közvetlen közelről nézte végig egy izraeli katona, és nem avatkozott közbe.

A Háárec tudósítása szerint a felvételen látható telepes kezében olyan gépkarabély van, amit gyakran oszt az izraeli hadsereg telepeseknek és zsidó önvédelmi csoportoknak.

Helyi hírek szerint az utóbbi napokban több ciszjordániai településen is izraeli telepesek lőttek palesztinokra, a Náblusz melletti Kúszrában három palesztint meg is öltek. A falu palesztin vezetője szerint a felfegyverzett telepesek olyan házakba is betörtek, ahol gyerekes családok élnek.

Szerdán két palesztin halt meg egy kelet-jeruzsálemi városrészben, miután palesztinok telepesekkel csaptak össze. Pénteken pedig egy 19 éves palesztint lőttek le a ciszjordániai Hawarában, miután összecsapások kezdődtek a város palesztin lakói és a városba érkező izraeli fegyveresek között. A 19 éves palesztin az Izraeli Védelmi Erő közlése szerint egy nehezebb követ dobott az egyik izraeli járműre, ezután lőtték le.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!