Irakban és Jordániában is palesztinbarát tüntetések szerveződnek

2023. október 13. – 11:58

Másolás

Vágólapra másolva

A pénteki imák után Irakban többezres tüntetés szerveződött. „A tüntetés célja a megszállt Palesztinában zajló események, a vérontás és a jogsértések elítélése” – mondta Abu Kayan, az egyik szervező az AFP hírügynökségnek.

Jordániában szintén tüntetnek a palesztin szimpatizánsok, miközben az ország királya épp Anthony Blinken amerikai külügyminiszterrel találkozik. Sok jordániai palesztin menekült vagy palesztin gyökerekkel rendelkezik, köztük az ország királynéja is.

A tüntetők a közösségi médiában olyan videókat osztanak meg, amelyeken jordán katonák könnygázt használnak, hogy visszaszorítsák tiltakozásokat.

A Hamász és a Hezbollah magas rangú vezetői korábban pénteki ima utáni tiltakozásra szólították fel az embereket, ezért ma hasonló megmozdulásokra lehet számítani Libanonban és Tunéziában is. Az izraeli biztonsági erők a megszállt kelet-jeruzsálemi al-Aksza mecsetben is nyugtalanságra készülnek.

Tüntetők gyülekeznek a Tahrír téren egy Izrael ellenes tüntetésen Bagdadban 2023. október 13-án – Fotó: Ahmad Al-Rubaye / AFP
Tüntetők gyülekeznek a Tahrír téren egy Izrael ellenes tüntetésen Bagdadban 2023. október 13-án – Fotó: Ahmad Al-Rubaye / AFP
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!