Összesen kétszáz embert juttatott haza az EMIH saját mentesítő járata

2023. október 13. – 18:54

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt napokban a magyar kormány mellett az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) is több Izraelben ragadt magyart mentett meg. Nem csak nekik segítettek hazajutni, hanem azoknak az izraeli állampolgároknak is, akik az országba tartó járatok törlése miatt nem tudtak visszajutni Izraelbe.

Az EMIH nem tudott pontos számot mondani, hogy a konfliktus kezdetekor hányan rekedhettek Izraelben, miután a légitársaságok törölték a járataikat, ugyanis a kettős állampolgárok száma nem tisztázott. Becslésük szerint azonban pár száz emberről lehetett szó, akik közül sokan már hazajutottak.

Miután sokan keresték őket segítséget kérve, az EMIH meghirdetett egy mentesítő járatot, ami Izrael és Magyarország között közlekedett – írta meg lapunk kérdésére Megyeri Jonatán, az EMIH kommunikációs igazgatója. A járatra való regisztrációt nem csak az őket megkeresőkkel, de internetes és közösségi médiafelületeinken mindenkivel megosztották.

A szervezés során egyeztettek a magyar kormánnyal, illetve a két ország nagykövetségeinek is felajánlották a segítségüket. Az EMIH mentesítő járata végül nagyjából 100-100 embert vitt el mindkét irányba.

„Tekintettel arra, hogy vannak még magyar állampolgárok Izraelben és izraeli állampolgárok Magyarországon, amennyiben szükséges, igyekszünk hasonló akciót megszervezni”

– tette hozzá Megyeri, de tudomásuk szerint a magyar kormány is tervez további mentesítő járatokat indítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!