A WHO is arra kéri Izraelt, hogy vonja vissza a kiürítési parancsot, mert az halálos ítélet a sebesültekre nézve

2023. október 13. – 11:23

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a Gázai övezet északi részén lévő kórházakban fekvő súlyos sebesültek számára a kiürítési parancs egyenlő egy halálos ítélettel – írja a Guardian. Az ügynökség főigazgatója ezért felszólította Izraelt, hogy vonja vissza a 24 óra alatt végrehajtandó evakuálásra vonatkozó döntését.

A WHO-t a gázai helyi egészségügyi hatóságok arról tájékoztatták, hogy lehetetlen evakuálni a veszélyeztetett állapotban lévő kórházi betegeket Gáza északi részéből. Vannak ugyanis olyan betegek, akik például lélegeztetőgépen vannak, őket nem lehet ilyen gyorsan kimenekíteni.

„Tehát ezeknek az embereknek a mozgatása halálos ítélet. Az egészségügyi dolgozóktól ezt kérni túlzottan kegyetlen dolog” – mondta a Reuters, a WHO szóvivője, Tarik Jasarevic.

A WHO igazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint a gázai kórházak az összeomlás határán vannak. Gebrejeszusz közvetlenül Izraelhez fordult, hogy vonja vissza a kiürítési parancsot.

„2018-ban jártam Gázában. Az ellátáshoz való hozzáférés már így is nehézkes volt. Első kézből tudom, hogy egy tömeges evakuálás az enklávé déli részébe katasztrofális lenne. (…) Fellebbezünk a határozat megváltoztatásáért” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!