Az EU 24 órát adott a Metának, hogy eltávolítsa az Izraellel és Hamásszal kapcsolatos dezinformációs posztokat

2023. október 12. – 14:33

Másolás

Vágólapra másolva

Az EU értesítette Mark Zuckerberget, hogy a Hamász Izrael elleni támadása után dezinformációkat tartalmazó posztok kezdtek terjedni a Meta felületein, és 24 óra alatt adjon választ, valamint járjon el az európai jogszabályoknak megfelelően.

Az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa, Thierry Breton szerint a Metának most bizonyítania kell, hogy „időben, gondosan és objektíven” intézkedik. A cég szóvivője a BBC-nek azt mondta, hogy a terrortámadások után azonnal létrehoztak egy műveleti központot, amely szakértőkkel – köztük folyékonyan héberül és arabul beszélőkkel – együttműködve szorosan nyomon követi a helyzetet, és reagál is.

„Éjjel-nappal dolgozunk, hogy platformjainkon fellépjünk az irányelveinket vagy a helyi törvényeket sértő tartalmakkal szemben, valamint független tényellenőrök bevonásával korlátozzuk a dezinformációs posztok terjedését” – írták.

Az Európai Bizottság emlékeztette a közösségi médiákat, hogy jogszabályi kötelezettségük megakadályozni a Hamászszal kapcsolatos tartalmak terjedését, mivel a szervezet az EU-ban tiltott terroristacsoportnak számít.

Kedden az Európai Bizottság biztosa Elon Musknak is írt, levelében kifogásolva, hogy az X (Twitter) tulajdonosa a figyelmeztetések ellenére sem távolította el az „erőszakos és terrorista tartalmakat”. Musk ellenben azt állítja, hogy cége intézkedett, többek között eltávolította az újonnan létrehozott, Hamászhoz kötődő fiókokat. Kérte az EU-t, hogy pontosítsa, milyen állítólagos jogsértésekre gondol.

A gázai–izraeli harcok kapcsán beinduló az álhírgyárakról ebben a cikkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!