Egy orosz jogvédő szerint Oroszország egy George Orwell 1984-ére emlékeztető totalitárius államba süllyedt

2023. október 11. – 17:44

Másolás

Vágólapra másolva

Oleg Orlov jogvédő szerdán egy moszkvai bíróságon azt mondta, Oroszország egy George Orwell 1984-ére emlékeztető totalitárius államba süllyedt. Orlov elítélte az ukrajnai háborút, amiért most bíróság elé kell állnia, a fegyveres erők lejáratásának vádjával.

A Reuters jelentése szerint a 70 éves Orlov szerint „nyilvánvaló”, hogy az oroszok a disztópikus regényíró világában élnek, mivel országuk háborút visel szomszédja ellen, miközben azt állítja, hogy a szabadság, a béke és a biztonság mellett áll ki.

„Az orosz büntető törvénykönyvben még mindig nincs ott a gondolatbűncselekmény fogalma; az állampolgárokat még nem büntetik azért, mert kételkednek az állami politika helyességében, ha az a saját lakásukban suttogva hangzott el; nem büntetik őket egy helytelen arckifejezésért. De ha valaki a lakásán kívül fejezi ki ilyen kételyét, feljelentés és büntetés következhet” – mondta.

Orlov egy 2022 novemberében megjelent cikkében azt írta, Vlagyimir Putyin elnök alatt Oroszország fasizmusba süllyedt. Orlovot, a Memorial nevű Nobel-békedíjas emberi jogi csoport társelnökét az orosz hadsereg nyilvános „lejáratásával” vádolják, miután egy Facebook-bejegyzésben elítélte az ukrajnai inváziót. Az ügyészség legutóbb pénzbüntetés kiszabását kérte az eljárásban.

(Sky)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!