A Szenvedélyek viharában színésznője is szexuális erőszakkal vádolja Harvey Weinsteint

2023. október 5. – 10:34

A Szenvedélyek viharában színésznője is szexuális erőszakkal vádolja Harvey Weinsteint
Julia Ormond egy filmpremieren a Sundance Filmfesztiválon 2017. január 25-én – Fotó: Matt Winkelmeyer / Getty Images for Sundance Film Festival

Másolás

Vágólapra másolva

Julia Ormond brit színésznő pert indított Harvey Weinstein ellen, azt állítva, hogy a producer 1995-ben egy New York-i vacsora után szexuálisan zaklatta őt – írja a BBC.

A Szenvedélyek viharában, a Sabrina és Az első lovag színésznője kártérítést követel a Disney-től, a Miramaxtól és korábbi ügynökségétől is, akik szerinte nem védték meg őt a visszaéléstől.

Mióta a MeToo-mozgalom nyitányaként napvilágra kerültek a Weinsteinnel kapcsolatos vádak, több mint nyolcvanan vallották, hogy nemi erőszakot vagy más visszaélést követett el ellenük az egykor nagy hatalmú producer. A beszámolók az 1970-es évek végéig nyúlnak vissza, Weinstein az őt vádló nők szerint rendre visszaélt hatalmi pozíciójával, és szexuálisan zaklatta, bántalmazta őket, nemi erőszakot követett el rajtuk. Ő viszont mindvégig tagadta, hogy nem konszenzuális szexuális viszonyokba bonyolódott volna. Weinstein jelenleg 39 éves börtönbüntetését tölti.

Ormond állítása szerint 1995-ben – a karrierje csúcsán – egy üzleti vacsora után Weinstein felvitte a produkciós cég által biztosított lakásba, ahol a férfi meztelenre vetkőzött, és arra kényszerítette, hogy orális szexet végezzen rajta.

A színésznő szerint a támadás megelőzhető lett volna, ha a Miramax vagy a Disney megfelelően felügyelte volna Weinsteint, és nem foglalkoztatta volta a producert annak ellenére, hogy tudták, mekkora veszélyt jelent a nőkre, akikkel együtt dolgozik. Ezért kárpótlást követel a stúdióktól is.

Ormond a volt ügynökségét, a Creative Artists Agencyt (CAA) is beperelte, amely szerinte nem figyelmeztette őt Weinstein visszaéléseire, és

„azt sugallta, hogy ha jelentené Weinsteint a hatóságoknak, nem hinnének neki, és komolyan ártana a karrierjének”. Ráadásul nem sokkal azután, hogy Weinstein megtámadta Ormondot, és ő jelentette az ügynökségnek a támadást, a CAA „elvesztette az érdeklődését” a képviselete iránt, „amit a karrierje drámaian megszenvedett” – áll a keresetben.

Ormond 1994-ben és '95-ben volt a karrierje csúcsán, mindkét évben három-három filmben játszott fontos szerepeket. A következő projektje viszont csak 1997-es, ezután évente egy-egy kisebb tévéfilmben, vagy tévésorozatban játszott. A karrierje csak a 2000-es évek végén állt talpra, azóta rendszeresen játszik filmekben és sorozatokban is.

A kereset szerint „a Weinstein támadása és az azt követő események miatt Ormond karrierjében bekövetkezett kár mind személyesen, mind szakmailag katasztrofális volt”.

Az ügyvédein keresztül kiadott nyilatkozatában a most 58 éves színésznő azt írta, miután évtizedekig együtt élt „a Harvey Weinstein által átélt tapasztalatai fájdalmas emlékeivel”, hálás azoknak, akik „megkockáztatták, hogy megszólaljanak”. „A többi túlélő bátorsága világított rá arra, hogy befolyásos emberek és intézmények, mint például a CAA, a Miramaxés a Disney hogyan tették lehetővé, hogy Weinstein engem és számtalan más embert bántalmazzon”.

„Egyfajta személyes lezárásra törekszem azáltal, hogy felelősségre vonom őket, hogy elismerjék a szerepüket és a károk mélységét” – írta.

A kereset arra kéri a bíróságot, hogy állapítson meg kárpótlási díjat az elmaradt munkabérért, valamint „lelki fájdalomért, gyötrelemért és súlyos érzelmi stresszért”.

A CAA közölte, hogy komolyan veszi a szexuális zaklatásról szóló vádakat, és együtt érez Ormonddal, de tagadja a céggel szemben felhozott állításokat. „Ormond állításai a CAA-vel szemben alaptalanok, és az ügynökség határozottan cáfolni fogja azokat a bíróságon” – áll a szervezet közleményében. A Disney és a Miramax egyelőre nem kommentálta a híreket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!