A szerb közlekedési miniszter szerint nem igaz, hogy leállt a Belgrád–Budapest-gyorsvasút építése

2023. október 5. – 11:09

Másolás

Vágólapra másolva

A terv szerinti ütemben zajlik a Belgrád–Budapest-gyorsvasút építése, mondta a Vajdasági Rádió és Televíziónak Tomislav Momirović, szerb építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter a Szabad Magyar Szó cikke szerint.

Korábban mi is arról írtunk, hogy leállt az építkezés, mert a kínaiak nem tudják az európai előírások szerint megépíteni a biztosító- és vonatbefolyásoló rendszert, Mészáros Lőrinc cégei pedig átküldték munkagépeiket és a dolgozókat a szétrohadt Budapest–Győr-fővonal felújítására. A szerb miniszter szerint azonban ez nem igaz. „Hát persze, hogy az EU-nak nem tetszenek a kínai beruházások, mert egyes ottani vállalatok akarták megvalósítani ezeket a projekteket, ahogyan a kínaiaknak is ez a céljuk” – fogalmazott Tomislav Momirović.

A projekt költségei az infláció miatt jócskán elszálltak, és egyáltalán nem látszik, honnan lenne pénz a vonatbefolyásoló rendszereket kiépítő új alvállalkozóra, ha a kínaiak nem tudják az európai szabványt tartani. A VSquare szerint a kínaiak felhagytak a munkával, és leállították a projekt finanszírozását is, miközben a helyzet odáig fajult, hogy Orbán Viktor őszi kínai útján próbálhatja meg személyesen rendezni a kínaiakkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!