Ezt kapja most az ember San Franciscóban egy átlagos budapesti albérlet áráért

2023. október 1. – 14:23

Másolás

Vágólapra másolva

Nemrég írtunk arról a közösségi médiában nagyot futó hírről, hogy Budapesten az albérletek átlagára elérte a 420 ezer forintot – és megállapítottuk, hogy ez a valóságban azért nem éppen így van, a valós adat 230 ezer forint körül mozog, és várhatóan enyhén csökkenni fog a következő hónapokban. Ez persze még mindig elég sok. Vagy mégsem, legalábbis van olyan nézőpont, ahonnan kimondottan jutányosnak tűnhet.

Ilyen nézőpont például San Francisco és környéke. A startupvilág szívcsakrájaként is ismert Szilícium-völgyben most egy tavaly indult cég, a Brownstone szuperminimál „albérletei” vernek nagy hullámokat, ami nem is csoda, hiszen egy ilyen kis alvókuckó nagyjából így néz ki:

Fotó: Brownstone
Fotó: Brownstone

Mindezért San Franciscoban 700, Palo Altóban pedig 900 dollárt kérnek el havi bérleti díjként, de a startupfővárostól kicsit távolabbi Bakersfieldben már 500 dollárért is be lehet költözni. A budapesti 230 ezer forintos átlag albérletár amúgy 620 dollárnak felel meg. Az alvófülke egyébként 120 centi magas, éppen elfér benne egy kétszemélyes matrac, van benne légkondi, konnektor, világítás és ennyi, lezárni sem lehet, csak egy függönyt elhúzni. Egy komplexumban 28 ilyen fülke van, ehhez tartozik 5 közös használatú fürdőszoba – konyha és mosógép azonban nincs.

A japán kapszulahotelekre emlékeztető megoldás meglepően nagy siker a Szilícium-völgy környékén, ahová mostanában, a mesterséges intelligenciával foglalkozó stratupok nagy felfutásának idején újra özönlenek a programozók és techguruk. A trendről beszámoló San Francisco Chronicle megjegyzi, hogy a városban a medián albérletár egyszobás stúdiólakások esetén 2200 dollár (kb. 800 ezer forint), és a Spellcraft nevű MI-fejlesztő startup vezetőjét idézi, aki egy ilyenben lakik, és remek megoldásnak tartja, mert „a város közepén lakhat anélkül, hogy havi 4000 dollárt fizetne vagy megkéselnék”.

A cég szerint nagy az érdeklődés az alvófülkéi iránt, és mindig nagyon gyorsan betelik egy-egy újonnan átadott 28-as csomag, de amúgy aki megteheti, otthonra is vehet egyet, 3000 dollárért (bő egymillió forint).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!